TMMOB: Kanal İstanbul'a gösterilen duyarlılık Hasankeyf için gösterilmedi!

Haber Merkezi- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Kanal İstanbul’un bir yıkım projesi olduğunu belirterek, “Kanal İstanbul'a gösterilen duyarlılık Hasankeyf için gösterilmedi” dedi.

 Emin Koramaz, son günlerde gündeme oturan Kanal İstanbul, Hasankeyf'in sular altında bırakılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kanal İstanbul projesinin akla, mantığa, bilime ve tekniğe uygun olmadığını söyleyen Koramaz, kanalın İstanbul için bir yıkım projesi olduğunu belirtti.

Koramaz, “Bu proje, hem altyapı sorunu çıkaracak hem de ekolojik bir yıkıma neden olacaktır. Hatta bu projenin yapılması durumunda İstanbul yaşanamaz bir hal alacaktır. Biz mimar ve mühendisler olarak projeye ilişkin çekincelerimizi 12 maddeyle kamuoyuna sunmuştuk. İstanbul’un tüm yeşil alanlarını, içme suyu havzalarını yok edecek bu projeye 'Evet' dememiz mümkün değildir. Bu projenin yıkımı sadece bugünle kalmayacak aynı zamanda ekonomik anlamda gelecek kuşaklara da çok büyük bedeller ödetecektir. Teknikten, bilimden, bilimsel gereklerden beslenmeyen bu projeye 'Hayır' diyoruz. İstanbul ve Türkiye’nin böyle bir projeye ihtiyacı yoktur” dedi.

“Hasankeyf'e karşı çıksaydık Kanal İstanbul bugün yapılmazdı” şeklindeki tepkilere ilişkin ise Koramaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“TMMOB olarak Hasankeyf'in sular altında kalmasına ilişkin de gerekli tepkimizi dile getirdik. Hasankeyf'e ilişkin TMMOB olarak takip ettiğimiz çok dava var. Yine bu alanda kamuoyunu aydınlatmak için hazırladığımız bilimsel raporlar var. Ancak bütün tepkilere rağmen baraj yapıldı. O barajın da ikili bir boyutu var. Hasankeyf ekonomik amaçlarla değil, siyasi amaçlarla yaşama geçirildi. Tepki çok büyük olsaydı engellenebilir miydi? Tabi ki engellenebilirdi. Ne yazık ki Kanal İstanbul'a gösterilen duyarlılık Hasankeyf için gösterilmedi. Anadolu kentleri söz konusu olduğunda batıdan maalesef yeterli bir tepki gelmiyor. Şuan Kanal İstanbul için gösterilen tepkilerin Hasankeyf için de gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Emek demokrasi güçleri, bilim teknoloji güçleri, meslek kuruluşları, Hasankeyf konusunda da aslında azımsanmayacak bir mücadele ve aydınlatma çabası yürüttü. Ancak bu durum sınırlı kaldı. Bu mücadeleyi yükseltmek gerektiğine inanıyoruz. İktidarın siyasi kararı ile binlerce yıllık bir tarih maalesef sular altında bırakılıyor.” (Kaynak: MA)