Diyarbakır'da KÜRT-KAV 'Kürdistan'da Dinler ve İnançlar' konferansı düzenliyor
Erbil (Rûdaw) - KÜRT-KAV, Diyarbakırda "Kürdistan'da Dinler ve İnançlar" konulu bir konferans düzenliyor.
Kürt Araştırmaları ve Kültür Vakfı (KÜRT-KAV), 9-10 Kasım tarihlerinde Diyarbakır’da birçok akademisyen ve araştırmacının katılımıyla “Kürt Coğrafyasında İnanç Toplulukları: Yaresanlar, Kakeyiler, Reya Heq, Şebekler ve Êzidiler” konulu konferans düzenleyecek.
KÜRT-KAV, Facebook sayfasında yaptığı duyuruda, konferansın tarihsel arka planların ve bölgedeki inançların zenginliğinin inceleneceği Kürdistan Bölgesi ve Rojhılat’tan da birçok araştırmacının katılımıyla gerçekleşeceğini belirtti.
Konferans, Sur ilçesindeki Demir Hotel'de gerçekleştirilecek.
KÜRT-KAV, konferansta Kürdistan'daki dini toplulukların anlatıları, özellikle Yaresan, Kakeyî, Reya Heq, Şebek ve Ezidi inaç gruplarının temel özellikleri, kimlik ifadeleri ve İslam topluluklarıyla ve siyasi rejimlerle etkileşimleri üzerine odaklanacağını vurguladı.
KÜRT-KAV açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“ Ortadoğu’da Kürt toplumsal coğrafyasının inanç sistemini ‘İslamiyet’ ile tanımlamak, bir tür gelenek gibi işlemiştir. Politik ve akademik literatür, bu geleneğin doğrudan veya dolaylı partneri ve hatta bazı durumlarda üreticisi olmuştur. Oysa söz konusu coğrafya, tam olarak İslam şemsiyesine sığmayan pek çok inanç sistemlerine ve topluluklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Aralarında belli paralellikler olsa da bu toplulukların her biri kendine özgü niteliklere sahiptir.
Ne var ki bu topluluklar genellikle daha büyük grup olarak ‘İslam’ şemsiyesinin gölgesinde kalmış ve hatta İslami siyasal rejimlerin dışlama ve tasfiye politikalarına maruz kalmışlardır. Bu kimliklerin her biri olumsuz tarihsel deneyimlerle yüklüdür.
Bu konferansta Kürdistan coğrafyasında bahse konu toplulukların öyküsü, temel tanımlayıcı nitelikleri, görünürlük düzeyleri ve biçimleri, İslami topluluklar ve siyasal rejimlerle karşılaşma-dışlanma biçimleri vb. ilgili toplulukların içinden ve akademik araştırmalar perspektifinden ele alınacaktır.”
Program:
09 Kasım 2024
•Açılış
•1. Oturum (10:00 ile 13:00 arası) İnançların ritüel ve nitelikleri
Konuşmacılar:
Hemid Reza Hüseyin Şemsiniya- Doğu Kürdistan- Din adamı.
Hayri İbrahim Koro- Duhok- Ezidi Din Adamı
Eyad Kakeyi- Erbil- Erbil Baro Başkanı. Av.
Ali Doğan. Seyit Seyfettin Piri Sevdin Ocağı Evladı.
Moderatör: Sait VEROJ
•2. Oturum (14:00 İle 17:00 arası) İnançların coğrafyalarında yaşadıkları.
Konuşmacılar:
Eyub Kuxe Rustem Kerim- Süleymaniye- Araştırmacı Yazar.
Nimet Emin Zehmetkêş- Doğu Kürdistan- Araştırmacı Yazar.
Seîd Cirdo Meto - Duhok- Laleş Kültür Merkezi Başkanı.
Selahattin Ali ARİK Araştırmacı Yazar.
Moderatör: Sait VEROJ
10 Kasım 2024
•Saat 10:00 - 13:00 arası ve 14:00 ile 17:00 arası tüm konuşmacı ve katılımcıların katılacağı soru cevap tarzında form yapılacaktır.
Moderatör: Köroğlu Karaaslan