HDP ve CHP yeni anayasa için ne dediler?

29-07-2016
Rûdaw
Etiketler HDP CHP Yeni Anayasa
A+ A-

 

Ankara (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Garo Paylan, Anayasa Komisyonu’nda kendi önerilerini sunacaklarını, hakettikleri saygıyı görmezlerse komisyonda yer almayacaklarını söyledi.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti, CHP ve MHP liderleriyle yaptığı toplantıda yeni bir anayasa yapımı için Anayasa Komisyonu’nunda  bir çalışma başlatması kararlaştırılmıştı.

 

Başbakan Binali Yıldırım ise konuyla ilgili, istemesi halinde  HDP’nin de sözkonusu çalışmalarda yer alabileceğini söylemişti.

 

HDP’den saygı şartı

 

Rûdaw’a konuşan Garo Paylan,  Anayasa Komisyonu’nda kendi önerilerini sunacaklarını söyledi.

 

Garo Paylan, “Elbette ki başkanlık modelini istemiyoruz. Güçlendirilmiş bir parlamenter model ve yetkilerin yerellere dağıtıldığı bir model istiyoruz. Bu önerilerimizi komisyona sunmak isteriz. Ancak  hakettiğimiz saygıyı görmezsek o komisyonda yer almayız” dedi.

 

CHP :Özgürlükçü anayasa

 

CHP Sinop milletvekili ve Grup Başkanvekili  Engin Altay ise, özgürlükçü bir anayasa istediklerini belirterek, “Anayasanın ilk dört maddesi ve parlamenter sistemin muhafazası olmazsa olmazlarımız” dedi.

 

Engin Altay, “Şimdi cumhurbaşkanı da parlamenter sistemin kıymetini anlamış görünüyor, bu da yeni anayasa yolunda bir kazanım olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

 

 

Anayasa komisyonu geçen yıl da AK Parti, CHP, MHP ve HDP’den oluşan dört partinin katılımıyla yeni anayasa için bir çalışma başlatmıştı. Ancak AK Parti’nin başkanlık sistemi  ısrarı nedeniyle, CHP ve MHP çalışmalardan çekilmişti.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli