Öğrencilere derste Kürtçe ve Arapça öğreten öğretmene aylık kesme cezası

29-04-2022
Rûdaw
Etiketler Kürtçe Öğretmen Ders Ceza
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Mersin’in Akdeniz ilçesinde görev yaptığı okulda öğrencilere Kürtçe ve Arapça öğrettiği gerekçesiyle öğretmen Hüdai Morsümbül’e aylık kesme cezası verildi.

Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Morsümbül’e verilen ceza kendisine tebliğ edildi.

Tebliğnamede, “Daha önce şikayet edilmenize ve uyarılarımıza rağmen 5. sınıflarda uygulanması gereken Türkçe dersi uygulamanın dışına çıkarak Türkçe derslerinde Kürtçe ve Arapça öğrettiğiniz, Kürtçe ve Arapça kelimeler yazdırdığınız anlaşıldığından, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanununun 125/C-a maddesine göre ‘1/30 Oranında Aylık kesme’ cezası ile cezalandırılmanız teklif edilmiştir… Hakkınızda isnat edilen fiilin soruşturma dosyası bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi sonucunda subuta erdiği anlaşılmıştır. Devlet Memurları Kanununun ilgili maddesine göre 1/30 oranında aylık kesme cezası ile cezalandırılmasını uygun görülmüştür” ifadeleri yer alıyor.

Morsümbül: Türkçe’yi öğretmek için yaptım

Hüdai Morsümbül, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne karara itiraz ettiğini ettiğine dair bir dilekçe sundu. Morsümbül dilekçesinde, Kürtçe ve Arapça derslerini veli ve öğrencilerin talebi üzerine Türkçe’yi daha iyi kavramaları için değerlendirdiğini söyledi. Talebin velilerden geldiğini ifade eden Morsümbül velilerin ifadelerine başvurmasını istedi ve tutumunun ceza değil ödül hak eden bir tasarruf olarak değerlendirilmesini talep etti.

AK Parti Genel Merkez MKYK üyesi Abdurrahman Kurt da Twitter hesabından paylaştığı mesajda Morsümbül'e destek verdi ve uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. Abdurrahman Kurt mesajında “Yaptığımız araştırmalar Hüdai Morsümbülün haksız ithamlarla kaşılaştığı yönündedir.Akparti hükümetinin sağladığı yasal imkanları ve garanti altına aldığı hakların uygulanmasına katkı sunmayı suç gibi göstermek bizzat partimizin altını oymak, insanlarımızı kriminalize etmektir. Bu çerçevede olayın takibini yapıyoruz. Adil şahitler olmak zorundayız” dedi.

Hüdai Morsümbül daha önce; öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersi tercih etmesi için başlatılan kampanyaya katıldığı ve onları Kürtçe konuşmaya teşvik ettiği gerekçesiyle görev yaptığı okuldan "sürgün" edilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli