Haber Merkezi - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, son günlerde sıkça dile getirilen soruşturmalarda ''düşman ceza hukuku uygulandığı'' ve ''masumiyet karinesinin ihlal edildiğine'' ilişkin görüşlere X hesabından yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
''Karine aslında ceza muhakemesine yabancıdır''
''Ceza Yargılamasında 'ölçülülük' ilkesi ayaklar altında kalmıyorsa, mutlak zorunluluk yoksa, tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir'' diyen Yıldız, şunları kaydetti:
"Ceza muhakemesi, suça konu fiilin işlenip işlenmediği, işlenmişse failin kim olduğu ve faille eylem arasındaki bağın ne olduğunun tereddüde yer bırakmayacak şekilde tespit edilerek eyleme uygun hangi yaptırımın uygulanacağı sorularının cevaplandığı ve bu surette maddi gerçekliğe ulaşmanın hedeflendiği uzun ince bir yoldur.
Son aylarda en çok duyduğumuz şey, 'masumiyet karinesi ve düşman ceza hukuku' terimleridir. Anayasa 38/4’e göre suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz. Söz konusu düzenleme bir karineyi ifade eder. Karine aslında ceza muhakemesine yabancıdır. Ceza muhakemesiyle çelişmeyen ilke şüpheden sanık yararlanır ilkesidir.”
''’Tutuklulara düşman ceza hukukunun uygulandığı' iddiası iğrenç bir iftiradan ibarettir''
Yaşam hakkının tüm hakların önünde olduğunu belirten Yıldız, tutuklulara düşman ceza hukukunun uygulandığı iddialarına sert çıktı
Hayati tehlikesi bulunan tutuklunun tedavisinin yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Feti Yıldız, “Çoğu koruma tedbirinin özellikle kamu menfaati amacıyla hürriyeti kısıtlamanın, tutuklama koruma tedbirinin masumiyet karinesi ile ne ölçüde bağdaştığı aslında akademik bir tartışma konusudur. Ceza Yargılamasında 'ölçülülük' ilkesi ayaklar altında kalmıyorsa, mutlak zorunluluk yoksa, tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir.
'Tutuklulara Düşman Ceza Hukukunun uygulandığı' iddiası iğrenç bir iftiradan ibarettir. Türkiye’de düşman ceza hukuku yoktur. Yeri gelmişken bir kez daha dile getirelim. Hayati tehlikesi bulunan tutuklunun tedavisinin yapılması yasal bir zorunluluktur. İnfaz daha sonra yapılabilir. Yaşam hakkı tüm hakların önündedir. Hayırlı Bayramlar" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın