TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - 29 Şubat 2016

YENİ ŞAFAK: İşte ABD’nin Suriye haritası

 

Suriye'de 5 yıllık iç savaşın ardından Rusya ile ABD arasında sözde ateşkes sağlandı. Bir yandan ateşkesin başarılı olup olmayacağı tartışılırken, diğer yandan Suriye'nin akıbetinin ne olacağı merak ediliyor. Güvenli bölge ve PYD/YPG konusunda takındığı tavırla iç savaşı daha da derinleştiren ABD'nin Suriye'yi bölecek haritayı çoktan çizdiği ortaya çıktı.


ABD'nin el altından dolaştırdığı haritaya göre, Suriye üçe bölünüyor. Ancak haritada 5 parça yer alıyor. Haritada ılımlı muhaliflere ve PYD'ye 2'şer parça Esed rejimine ise tek parça toprak veriliyor. Cerablus hariç IŞİD'in kontrolündeki alanlarla ilgili henüz bir taksimat yapılmamış.


HÜRRİYET: ‘O karara uymuyorum!’

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e tahliye yolu açan Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararına tepki gösterdi ve “Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum” dedi.

 

Afrika ülkelerini ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde açıklamalarda bulunan Erdoğan özetle şunları söyledi:

 

“Bu olayın ifade özgürlüğüyle yakından uzaktan alakası yoktur. Bu bir casusluk davasıdır. Cumhurbaşkanlığı sözcümüz de bununla ilgili bazı açıklamaları cuma günü yapmıştır. Biz bakarkör olmak durumunda değiliz, bazı gerçekleri çok açık net görmeliyiz.”

 

AKŞAM: 18 saldırıyı önledik

 

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AKŞAM'ın gündeme getirdiği Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bombalı araç ile birlikte yılbaşından bugüne kadar 18 canlı bomba eyleminin önlendiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kanal 7 televizyonunun canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Bakan Ala, yılbaşından bugüne kadar 18 tane canlı bomba eyleminin önlendiğini belirterek, "Dört tane böyle araç getirmişler, biz 3'ünü yakalamışız. Geçen gün de birini Boğaziçi'nde yakaladık ve bu kişi de tutuklandı. Önlediklerimizin çoğunu da söylemiyoruz" dedi. 

 

CUMHURİYET: Cengiz’le malı götürdüler

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cerattepe direnişine katılanlar için “yavru Geziciler” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Mehmet Cengiz’in bir numaralı avukatı” olmakla suçladı. Kılıçdaroğlu, “Onun çıkarlarını korumak zorundadır. Çünkü ikisi beraber malı götürdüler” dedi.

 

HABERTÜRK: Aileler 181 kayıp çocuğu istiyor

 

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki 10 ilde, son 1.5 yılda 48’i kız 181 çocuk için aileleri kayıp başvurusunda bulundu. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen çocuklarının terör örgütleri tarafından kandırılıp kaçırılmış olabileceğinden endişe ediliyor

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 10 ilde, son 1.5 yıl içinde 48’i kız ve 133’ü erkek olmak üzere toplam 181 çocuk kayboldu. 

 

ZAMAN: Devlet kumara göz yumuyor

 

Sayıştay raporuna göre Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engellenmesi gereken birçok kumar sitesinin kapatılmadığı ortaya çıktı. Kapatılması gereken 2 bin 252 yasa dışı bahis sitesinden bin 753'ünün faaliyetlerine devam ettiği tespit edildi. Raporda yasa dışı sitelere erişimi kısa süre içinde yasaklaması istendi.

 

VATAN: AB halkı AB’ye karşı

 

Avrupa Birliği’nin (AB) resmi araştırma kuruluşu Eurobarometer’in her yıl gerçekleştirdiği ‘AB’nin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?’ anketinde, birlik üyesi vatandaşların AB’nin geleceğine olumsuz baktığı ortaya çıktı. Ekonomik kriz ve göçmen akınıyla mücadele eden Yunanistan, AB’nin geleceği hakkında en karamsar düşünen ülke olurken, genel seçimler için hafta sonunda sandık başına giden İrlanda, birliğin geleceğine en olumlu bakan ülke oldu. Anket sonuçlarına göre, Yunanistan’da halkın yüzde 63’ü AB’nin geleceğine olumsuz bakıyor. Komşuyu yüzde 58’le Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 56 ile Avusturya takip ediyor.