Kürt nufusunun yoğun yaşadığı İstanbul’da Kürtçe seçmeli ders kampanyası
İstanbul (Rûdaw) – HezKurd, Kürt yayınevleri ve siyasi partiler, Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı İstanbul’da da öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmesi için çağrıda bulundu. Bu amaçla gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından değişik ilçe ve semtlerde broşürler dağıtıldı.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 7 Şubat tarihine kadar devam edecek.
Öğrencilerin seçmeli dersler arasında yer alan, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî/Zazakî lehçelerini tercih etmesi için başlatılan kampanya devam ediyor.
Sanatçılardan, akademisyenlere, aydınlardan ve siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına bir çok kesim kampanyaya destek veriyor.
Bu amaçla bugün İstanbul Fatih’te Kürtçe Dil Hareketi (HezKurd), Gelecek Partisi, HAK-PAR, HÜDA PAR temsilcileri, Azadî Hareketi gönüllüleri ile Nûbihar, Hîvda ve Avesta Yayınevleri temsilcilerinin katılımı ile bir basın açıklaması yapıldı.
Açıklamaya, İsmail Beşikçi Vakfı eski Başkanı İbrahim Gürbüz, iş insanı Nevzat Yeşilbağdan ve yazar İrfan Burulday gibi şahsiyetler de destek verdi.
HezKurd Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, bugün burada bulunmalarının amacının Türkçeden sonra en çok konuşulan dil olan Kürtçe için farkındalık oluşturmak ve seçmeli ders olarak teşvikini sağlamak olduğunu söyledi.
Bulgan, “Kürtçenin politik çekişmelerden uzak tutulup temel ve meşru hak zemininde hak ettiği elde etmesi umuduyla sizi selamlıyorum” dedi.
Fevzi Bulgan’ın ardından diğer partilerin temsilcileri ve şahsiyetler de kısaca birer konuşma yaptı.
Rûdaw’a konuşan Gelecek Partisi Temsilcisi Bedir Baysal, “2022 yılında böyle bir mesele için toplanıp basın açıklaması yapmak bile Türkiye Cumhuriyeti devleti için utanç vericidir. Çin güneş yaptı, ABD teleskobunu uzaya yolladı. Onlar bunları yaparken biz Kürtçenin seçmeli ders olmasını tartışıyor ve dile getiriyoruz” dedi.
HÜDA PAR İstanbul İl Başkan Yardımcısı Tahir Kızmaz da, “Kürtçe diğer tüm diller gibi Allah’ın ayetlerindendir. Bu yüzden onuru ve varlığı korunmalıdır. Devlet, hükumet gerçek bir kardeşlik ve adalet için Kürtçeyi ikinci resmi dil, eğitim dili olarak kabul etmelidir” diye konuştu.
Rûdaw’a konuşan İbrahim Gürbüz de, Kürtçenin unutulması için 100 yıllık bir asimilasyon politikası uygulandığını söyledi.
Gürbüz, “Tüm amaç asilasyon ile Kürtleri Türkleştirmekti ama bu politika başarılı olamadı. Kürtçe için yürütülen faaileyetler benim için siyasetten de daha önemli ve değerlidir. Kürtçe resmi dil olmalı. Ama bugün Kürtçe seçmeli ders imkanı var ve bu da önemli. Bu yıl yürütülen kampanya da değerlidir. Aileler çocukları için mutlaka bu dersi tercih etmeli. Aslında 9 yıl önce bu kadar önem verilseydi bugün milyonlarca insan Kürtçe okur yazardı. Kürt siyasetçiler çok önem vermeseler de bu en önemli devrimdir” ifadelerini kullandı.
İstanbul'da yaklaşık 6 milyon Kürdün yaşadığı tahmin ediliyor. Buna rağmen, kentte Kürtçe seçmeli dersler konusunda ailelerin bilgilendirilmesi için şimdiye kadar kapsamlı bir bir çalışma yapılmadı. Çoğu aile okullarda böyle bir hakkın tanındığından ve çocukların Kürtçe dersleri seçebileceğinden habersiz.
Fatih’teki basın açıklamasının ardından HezKurd gönüllüleri, diğer partilerin de desteği ile başta Esenyurt olmak üzere, bir çok semtte broşür dağıttı.
#HezKurd gönüllüleri, #Kürtçe seçmeli dersler kampanyası kapsamında İstanbul'da broşür dağıttı pic.twitter.com/MxZm9rhy55
— Rûdaw Türkçe (@RudawTurkce) January 29, 2022