Anket: DEM Parti seçmeni büyük şehirlerde ittifak adayı için ne diyor?
Haber Merkezi - Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yerel seçimler öncesinde Optimar’ın yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, DEM Parti seçmenin yüzde 51.1’i, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi metropol şehirlerinde kendi adaylarıyla seçime girmesine “Evet” dedi.
Abdulkadir Selvi, “Yerel seçim öncesi anketlerden siyasete uyarı” başlıklı bugünkü yazısında, Optimar Araştırma Şirketi’nin yaptığı son anketin sonuçlarına yer verdi.
Özgür Özel başarılı olacak mı?
Buna göre, Optimar’ın anketinde, “Özgür Özel’in başarılı olacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 32’si “Evet” yanıtını verirken, “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 57.6 çıktı.
“Fikrim yok” diyenlerin oranı ise yüzde 11.4.
‘Millet İttifakı’na vize yok
Ankette Millet İttifakı da sorulmuş. “Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı seçilmesinden sonra Millet İttifakı’nın devam etmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 41.9’u “Evet” derken, “Devam etmemeli” diyenlerin oranı yüzde 58.1 çıkıyor.
DEM Parti seçime nasıl girmeli?
Optimar, “DEM Parti; İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi metropol şehirlerinde kendi adaylarıyla mı seçime girmeli?” diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 51.1’i “Evet” derken, yüzde 48.9’u “Hayır” yanıtını vermiş.
Aday mı önemli parti mi?
Belediye başkan adaylarının belirlenme sürecinde en çok duyulan soru şu; “Aday mı önemli, yoksa parti mi?”
Optimar, “Sizin için seçimlerde parti mi yoksa çıkardığı aday mı önemlidir?” diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 22’si “parti” derken, “aday” diyenlerin oranı yüzde 42.5 çıkıyor. “Hem parti hem aday” diyenlerin oranı yüzde 29.3 olurken, “fikrim yok ve kararsızım” diyenlerin oranı ancak yüzde 37’ye ulaşıyor. Bu da gösteriyor ki seçmenlerin bu konuda kafaları net.
Yeni anayasa gerekli mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği “yeni anayasa” konusunda ise kamuoyundan destek var.
Ankete katılanların yüzde 53.2’si yeni anayasaya destek verirken, “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 32.3’te kalıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 14.5 çıkıyor.
Değişmeyen gündem ekonomi
Uzun bir süredir Türkiye’nin en önemli gündemi olarak ekonomi çıkıyor. Optimar anketine katılanların yüzde 57.4’ü en önemli gündem maddesi olarak ‘ekonomi’ derken, onu yüzde 6.5’le ‘eğitim’, yüzde 5.6’yla ‘terör’ ve yüzde 5.2 ile ‘işsizlik’ takip ediyor.