Erdoğan: Yeni anayasa, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunun ilk hedefi

28-10-2022
Etiketler Türkiye Yüzyılı Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Ankara Spor Salonu'nda 'Türkiye Yüzyılı vizyonu'nu açıkladı. Erdoğan, programlarının ilk hedeflerinden birinin yeni anayasa olacağını bildirdi.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Anadolu'daki üçüncü büyük devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilanıyla, kendi içinde pek çok merhaleyi ve mücadeleyi barındıran yeni bir döneme adım attık. Tüm sıkıntıları ve kazanımlarıyla ilk yüzyılımızı geride bırakırken, önce milli mücadeledeki destansı meydan okumanın ve küllerinden yeniden doğuşun öncülerini selamlamak istiyoruz.

İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere... Bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla, minnetle yad ediyorum.

Yeni anayasa

Ülkemizi darbe Anayasası ayıbından kurtararak tamamen yeni, sivil, demokrat, özgürlükçü bir Anayasaya kavuşturma girişimlerimiz geliyor. Hükümetlerimiz döneminde pek çok Anayasa değişikliğine öncülük etmiş olmamız, bu konuda halen süren eksikliği görmemize ve hayıflanmamıza mani değildir. Hücrelerine kadar vesayete hizmet etmek üzere hazırlanmış 12 Eylül darbesi Anayasasının raf ömrü çoktan dolmuştur. Bu doğrultuda başlattığımız girişimlerin bazıları Meclis safhasında, bazıları daha teklif aşamasında, muhalefetin destek vermemesi sebebiyle, akim kalmıştır.

Her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir Anayasayı ülkemize kazandırmak, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir. Bu yeni Anayasayı; Ülkemizin huzurunu güçlendirecek... Milletimizin refahını yükseltecek.... Hukukun üstünlüğünü, çoğulculuğu, adaleti, hakkaniyeti tahkim edecek... Her bir vatandaşımızın özgürlüklerini garanti altına alacak... Gençlerimizin geleceklerine umutla bakmalarını sağlayacak... Özetle Türkiye Yüzyılına yakışacak şekilde hazırlayarak, Meclisimizin takdiri ve milletimizin onayıyla hayata geçirmekte kararlıyız. Bin yıldır vatanına, bir asırdır Cumhuriyetine, 80 yıldır demokrasisine, 15 Temmuz'da da istiklaline sahip çıkmanın bedelini ödeyen milletimizin böyle bir Anayasaya kavuşması en temel hakkıdır.

“Yeni anayasa teklifini önümüzdeki hafta Meclis'e sunacağız”

Başı açık veya başı örtülü tüm kızlarımızın, hanım kardeşlerimizin eğitim ve çalışma haklarını güvence altına alacak, ayrıca aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacak bir Anayasa değişikliği teklifi hazırladık. İnşallah önümüzdeki hafta teklifimizi Meclise sunarak, aslında tabii bir hak olan bu konunun ülkemizin gündeminden, inşallah tamamen çıkmasını sağlayacağız.

"Ülkemizi dünyanın en büyük 10 devleti arasına yükselteceğiz"

Gençlerimizin teknoloji, sanat, spor, çevreye kadar tüm alanlardaki beklendilerini karşılayarak yükselteceğiz. Milli ve manevi değerlerimiz temelinde köprüyü insani ve ahlaki sütunlarla tahkim ederek yükselteceğiz. Ülkemizi siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri, diplomatik her alanda dünyanın en büyük 10 devleti arasına çıkartarak yükselteceğiz.

“Ya yerimizi alacağız ya da geriye düşeceğiz”

Cumhuriyetimizin 99 yılını, 2023'de 100'e tamamlarken bütün dikkat, enerji, çabamızı Türkiye Yüzyılının inşasına hasredeceğimiz kararını, kulağı ve kalbi açık herkesle paylaşıyoruz.

Öyle kritik eşikteyiz ki, ya bu ligin ön sıralarında yerimizi alacağız ya da tekrar geriye düşme riskiyle karşı karşıya kalacağız. Asırlık hedeflere yöneltirken üstesinden gelinmesi çok zor bir yükün altına giriyoruz. Ömründe tuğla üstüne tuğla koymamış, bir gönül tamir etmemiş herhangi esere hizmete imza atmamış olanların rahatlığı sizleri yanıltmasın.

Türkiye Yüzyılı

Sözümüz işiten kulaklara, gören gözlere, hakkı konuşan dillere, kapısı açık kalpleredir.

Türkiye Yüzyılı; kimlik siyaseti yerine birlik siyasetini, kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini, inkar siyaseti yerine kucaklama siyasetini, tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini, nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikame etmenin adıdır.

Hakiki icraatleri samimi kabullerle buluşturmanın, insani değerleri ideolojik fanatizmin önüne geçmeye, gerçeklere sırtını dönenlerin yönünü hakikate çevirmenin yeni bir başlangıcın adı Türkiye Yüzyılı'dır.

“Suriye’ye 530 bin gönüllü dönüş oldu”

Suriye'de oluşturduğumuz güvenli bölgelere 530 bin kişinin gönüllü dönüş yapmasını temin ettik. Güney sınırımızda oluşturulmaya çalıştırılan terör koridorunu parçalayıp attık.

Darbe ve cunta izlerinden temizlediğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerimizin dünyanın en güçlü orduları arasındaki seçkin yerini tahkim ettik.

“Ülkemizi uluslararası platformlarda söz ve etki sahibi konumuna yükselttik”

Son 20 yılda reel olarak yüzde 172 ve dolar bazında yüzde 237 büyüme kaydettik. Yüzde 5,5 büyüyen Türkiye ekonomisi 2021'de ikiye katlayarak yüzde 11 seviyesine ulaştı. Enflasyonu kontrol altına alarak ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmeyi sürdüreceğiz.

İhracatımızı 250 milyar doların üzerine çıkardık, 228 ülke ve bölgeye yaygınlaştırdık. Dış ticaret hacmi 520 milyar dolara ulaştırdık. Esnaf ve sanatkarlarımızı tüm imkanlarla destekledik, güçlendirdik. Dış temsilcilik sayımızı 255'e çıkartarak temsil ağımızı yaygınlaştırdık. Ülkemizi uluslararası platformlarda söz ve etki sahibi konumuna yükselttik.

Savunma sanayinde İHA, SİHA, Akıncılar. Kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere 170 ülkeye ihraç edebilen ülke durumuna geldik."

“Yakında Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak"

Kanal İstanbul'a muhalefet karşı çıkıyor. "Biz 'Kanal İstanbul yapacağız' diyoruz onlar diyor ki 'Olmaz'. Yapacağız.

Köprünün temelini attık. Yakında da Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak. Ve İstanbul Boğazı'nı çevre tehdidinden kurtaracağız. Ama bu muhalefetin kafası basmaz, anlamaz bunlar anlamaz.

Erdoğan’dan çağrı

Türkiye Yüzyılı'na her katkı bizim için çok kıymetlidir. Gelin, 29 Ekim 2023’e kadar Türkiye Yüzyılı'nı konuşalım, tekliflerimizi ortaya koyalım.

Gelin, Türkiye Yüzyılı vizyonunu birlikte oluşturalım, birlikte inşa edelim. Gelin, Türkiye Yüzyılı'nı yeni bir milli mutabakat zemini haline dönüştürelim.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli