AYM CHP’nin başvurusunu oy birliğiyle reddetti

28-09-2023
Etiketler AYM CHP MTV Vergi
A+ A-

Haber Merkezi - Anayasa Mahkemesi (AYM) bu yıla mahsus olarak getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesinin iptali talebiyle CHP’nin yaptığı başvuruyu oy birliği ile reddetti.

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Meclisten geçirilen 1 trilyon 150 milyar 496 milyon 400 bin liralık ek bütçede, bu yıl ikinci kez MTV alınması da düzenlenmiş ve ek MTV’den 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir hedeflenmişti.

CHP, söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla AYM’ye başvurmuş ve ek MTV’nin iptalini istemişti. AYM bu başvuruyu bugün görüştü. AYM Genel Kurulu, oy birliği ile aldığı kararla ek MTV düzenlemesinin Anayasa’ya uygun olduğuna hükmederek, başvuruyu reddetti.

CHP’nin başvurusunda, ek MTV düzenlemesinin Anayasa’nın “hukuk devleti”, “sosyal devlet”, “eşitlik”, “adalet”, “verginin genelliği ve adaleti”, “herkesin mali gücü oranında vergilendirmesi” ilkelerini ihlal edildiği iddia edilmişti.

AYM daha önce 1999 yılında yapılmış benzer düzenlemeyi Anayasa’ya uygun görürken, 2003 yılında ise benzer başvuruyu Anayasa’ya aykırı bulmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.