Cudi Dağı’nda orman yangını

28-07-2023
Rûdaw
Etiketler Cudi Dağı Orman yangını Silopi Şurnak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Şırnak'ın Silopi ilçesi Cudi Dağı ormanlık alanında 3 gün önce başlayan yangın devam ediyor. Yerel kaynakların bildirdiğine göre bölgedeki güvenlik güçleri vatandaşların yangın alanına geçişine izin vermediği için halk yangına müdahale edemiyor.

Edinilen bilgiye göre 26 Temmuz’da gece saat 22.00 sularında Sorbitmê ve Gera Mihetê köyleri arasındaki askeri karakolun yakınında yangın çıktı.

İddiaya göre yangın güvenlik güçlerinin top atışları sonucu gerçekleşti; ancak yangını söndürmek için herhangi bir çalışma yapılmıyor. Ayrıca askerler, köylülerin yangını söndürmek üzere bölgeye geçişine izin vermiyor.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangının giderek yayıldığı bildiriliyor.

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekilleri dün Meclis’te yangınla ilgili basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Şırnaklı yetkilileri, yangın hakkında bilgilendirildikleri halde söndürme çalışmaları için harekete geçmemekle suçladı.

Avukat Rojhat Dilsiz de Twitter hesabından paylaşımda bulunarak, "Şırnakta doğa katliamı kaldığı yerden devam ediyor. Her yıl yapmış olduğumuz başvurular, suç duyuruları ve hazırlamış olduğumuz raporlara rağmen bölgeyi ağaçsız ve kurak bırakma girişimi devam ediyor. Daha önce de söylediğimiz gibi Cudi ranta kurban ediliyor ve istenen, madenlerle donatılmış bir alan ve şantiyeye çevrilmiş bir doğa. Daha önce de söyledik, “bir zulme engel olamıyorsanız onu herkese duyurun”. Ekte sunulu ombudsman kararına rağmen devam eden talan bölgeyi nefes alamayacağımız bir sürece götürecek…" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli