Kahire değil İstanbul

28-05-2016
Rûdaw
Etiketler Taksim İstanbul Arapça Esnaf Turist
A+ A-

Haber Merkezi - Arap dünyasından son 3 yılda 7 milyon 527 bin 583 turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi, İstanbul’un en önemli caddelerinden İstiklal Caddesi’ndeki dükkanlarda da değişime neden oldu.

 

Bir çok dükkan Arap turistleri çekebilmek için mücadele verirken, bazı vatandaşlar vitrinlerdeki Arapça yazıları normal, bazıları da “çevre kirliliği” olarak değerlendirdi.

 

Arap ülkelerinden Türkiye’ye 2013 yılında 2 milyon 77 bin 708 turist giderken, 2014 yılında 2 milyon 495 bin 783 turist ile bir önceki yıla oranla yüzde 20,12 oranında artış sağlandı.

 

2015 yılında bu sayı 2 milyon 954 bin 92’ye yükseldi. 2015 yılında bir önceki yıla oranla yaşanan yüzde 18,36’lık artışın önümüzdeki yıllarda artması hedefleniyor.

 

Lüks konaklama tesislerinin fazlalığı ve zengin Arap turistlerine hitap eden lüks alışveriş imkanı nedeniyle İstanbul her zaman Arap turistlerin ilk tercihi oluyor.

 

İstanbul’un en fazla turist çeken İstiklal Caddesi ise Arap turistlerin rağbet ettiği yerlerin başında geliyor.

 

Her dükkanda Arapça yazı

 

Bir çok dükkan sahibi Arap turistleri mekanlarına çekebilmek için vitrinlerinde Arapça yazılara da yer veriyor. Her dükkan da ise Arapça bilen personel ya da tercüman çalıştırıyor.

 

Beyoğlu’nda bir büfede dönerci olarak çalışan ve 27 yıldır Taksim’de olduğunu belirten Hayri Taş, “Dükkanımızda Arapça, İngilizce hem de Türkçe yazılar mevcut. Taksim’de çalışıyorsan bunu yapmak zorundasın. Her dile hitap etmek zorundasın” dedi.

 

Arapça yazılarla ilgili konuşan emekli Reha Sertbaş da, “Arapça yazılara bakınca sanki İslami bir memlekette yaşıyormuş hissi uyanıyor. Geceleri Taksim’i görebiliyor musunuz? Ne ararsanız var. Bu işler polisi çoğaltmakla olmuyor” şeklinde konuştu.

 

Beyoğlu’nda gayrimenkul işiyle uğraşan Mehmet Emin ise, ”Eğer Arapça yazılar yazmazsanız zarar edersiniz. Turist baktığı zaman göbekten aşağı kısımlarda yazıları görmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Mehmet Oruç adlı vatandaş da “Arapça yazılar resmileşti. Esnaf Araplar sayesinde iş yapıyor. Arapça olmasa esnaf nasıl iş yapsın. Reklamını nasıl yapıp turiste nasıl hitap etsin. Bunu kabul etmeliyiz” dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli