Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Bağdat’tan bize kanıt sunulmadı

28-02-2018
Rûdaw
Etiketler Türkiye Dışişleri Bakanlığı Bağdat IŞİD Kadın İdam
A+ A-

Haber Merkezi - Irak'ta IŞİD mensubu oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan 16 kadının Türkiye hükümeti yetkilileri tarafından önümüzdeki günlerde ziyaret edilmesi bekleniyor.

 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin BBC Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, hakkında hüküm verilmiş olan kadınları 1-2 gün içinde ziyaret edecek ve öncelikle kadınların kimlik tespitleri yapılacak.

 

Söz konusu kadınlarla şu ana dek hiçbir temasın söz konusu olmadığını belirten Dışişleri yetkilisi, idam cezasına çarptırılan kadınların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadıklarının da ancak kimlik tespiti yapıldıktan sonra kesinleşeceğini söylüyor.

 

Irak'ta görülen davada, IŞİD üye olmak suçlamasıyla yargılanan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldukları belirtilen 16 kadın suçlu bulunmuş, idam cezasına çarptırılmıştı.

 

Irak'taki Terörle Mücadele Yasası, şüphelilerin IŞİD adına eylemlere karışmasalar dahi örgüte üye olmak ya da yardım ve yataklık suçlamalarından idam cezasına çarptırılmalarına olanak tanıyor.

 

Irak'ta IŞİD mensubu olmakla suçlanarak Bağdat'taki bir alıkonma merkezinde tutulan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu düşünülen en az 328 kadın ve 600 kadar çocuk olduğu sanılıyor.

 

Bakanlık yetkilisi, bu kadın ve çocukların Telafer saldırısı sonrasında bölgeye düzenlenen operasyonda sahada yanlarında bir erkek olmaksızın yakalandıklarını ve IŞİD mensupları olarak nitelendiklerini söylüyor.

 

Irak'ta IŞİD'in elindeki bölgelerde hükümet güçlerinin hakimiyeti ele geçirmesinin ardından çok sayıda kadın ve çocuk gözaltına alınmıştı.

 

Ocak ayında Almanya vatandaşı olduğu belirtilen bir kadın da IŞİD'e lojistik destek verme suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmıştı.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu yargı süreçlerinin "adil olmadığını" savunmuştu.

 

Irak'ta IŞİD mensubu oldukları suçlamasıyla cezaevlerinde yaklaşık 20 bin civarında kişinin tutulduğu tahmin ediliyor ancak bununla ilgili resmi veriler mevcut değil.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli