TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 28 Şubat Çarşamba

28-02-2018
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 28 Şubat Çarşamba
A+ A-
Cumhuriyet: Yargıya talimat

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun “ilkeler platformu etrafında birliktelik” önerisine “son derece olumlu” baktıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Tabii, o çerçevede görüşme olabilir. Birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılır” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, “ilkeler platformu etrafında birliktelik” önerisine “son derece olumlu” baktıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Tabii o çerçevede de görüşme olabilir. İlkeler belirlenir; birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılır” dedi. Kılıçdaroğlu, AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim ittifakı düzenlemesinin bu şekilde yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini söyledi.

CHP’nin haftalık grup toplantısının ardından Meclis’teki makamında sorularımızı yanıtlayan Kılıçdaroğlu, partisinin HDP ile “cümbüş ittifakı” yapacağını ileri süren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, “Bizi hedef almak istiyor, AKP’nin sözcüsü gibi... AKP’nin söylemesi gerekeni Bahçeli söylüyor... O nedenle doğrudan hedef almıyoruz” yanıtını verdi. “Milletvekili seçiminde ittifak yapacak mısınız?”sorusuna, “bugünden karar vermek için çok erken” karşılığını veren CHP lideri, AKP-MHP imzasıyla hazırlanan ve TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan ittifakı da içeren seçim yasası değişikliğinin Meclis’ten nasıl geçtiğini görmek istediklerini ifade etti. Teklifin sakıncalı hükümlerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, endişelerini ve eleştirilerini şöyle sıraladı: “Yasa teklifi eşitlik ilkesine aykırı. Yüzde 9, 90 oy alan kişi parlamentoya milletvekili sokamayacak, ancak yüzde 1 oy alan ittifak dolayısıyla milletvekili sokabilecek. Seçim güvenliği konusunda da ciddi endişelerimiz var. Onların da giderilmesi lazım. Yasa teklifi bir anlamda halkın iradesinin gasbedilmesine yol açan 12 Eylül darbe hukukunun bir devamıdır. Yüzde 10 seçim barajını getirdiler, şimdi yüzde 50 üstü baraj getirdiler. Yani iki barajlı sistem getirdiler ki bunun demokrasiyle falan bağdaşır yanı yoktur.”

Yeni Şafak: Katil serbest

Çekya, Suriye’deki katliam ve sürgünlerin sorumlusu PKK/PYD elebaşı Salih Müslüm’ü 40 dakika süren göstermelik bir duruşma sonucunda serbest bıraktı. Türkiye, Avrupa’nın “teröristi koruyan” politikalarını sürdüren Prag yönetimini kınayıp, “Elebaşı nereye kaçarsa kaçsın tepesine bineceğiz” mesajı verdi.

Çekya’da yakalanan Suriye PKK’sı eski eşbaşkanı Salih Müslüm artık serbest. Çek yargısı, Interpol tarafından ‘kırmızı bülten’ istemiyle aranan ve Türkiye’nin talebiyle Prag’daki Marriot Otel’de önceki gece gözaltına alınan Müslüm’ü tutuklamaya gerek görmedi. Türkiye’de 2’si canlı bomba saldırısına ilişkin olmak üzere hakkında 4 ayrı dosya bulunan ve Suriye’de onbinlerce insanın ölümü, yaralanması ya da sürgününden sorumlu tutulan PYD eski eşbaşkanı Müslüm, kelepçeyle getirildiği mahkeme salonundan elini kolunu sallayarak ayrıldı. Skandal karar, Türkiye’ye karşı terör örgütlerini her platformda destekleyen ABD ve birçok Avrupa ülkesinin yanına Çekya’nın da eklendiğinin son kanıtı oldu.

Birgün: Bağcılığın merkezine kuru üzüm İran'dan

Ülkenin önde gelen şarap üreticisi bir firma Kızılırmak vadisinden bağ satın almış örneğin. Şaraplık üzümünü kendisi üretiyor. Bu, yörede bağcılığın öldüğü anlamına geliyor

Niğde’den sonra geldiğimiz Nevşehir bölgenin turizm başkenti kabul ediliyor. Tüm dünyanın ilgisini çeken Peri Bacaları bu güzel ilin Ürgüp ilçesinde. Ürgüp’e doğru giderken yanımızda CHP Niğde İl Başkanı Kamil Gülmez de var. Kamil bey iyi bir eğitimci. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’le birlikte yaptığımız yolculukta çok ilginç bilgiler öğrendim ondan. Tabii öncelikle söylediği kentin tarihi/kültürel yapısının kentsel dönüşüm marifetiyle yok olduğu. Gülmez, korumaya alınan yapıların bile yıkıldığını söylüyor.

Kente girdiğimizde fark etmiştik. İl merkezinde yapılan AVM Nevşehir kalesinin kentin her yerinden görülen manzarasını kapatmış durumda. Mübadeleler sonucu buraları terk edip giden Rumların, Ermenilerin çocukları, torunları yıllar sonra gelip evlerini ziyaret ederlerdi deniyor, bu evlerin hepsi yıkılmış şimdi.

Akşam: Adım adım tek adamlığa

Her defasında ‘adalet’i ve ‘demokrasi’yi ağzından düşürmeyen Kılıçdaroğlu, ‘tek adam’ operasyonu başlattı: Genel merkez kotasını tekelleştirdi, önseçimi kaldırıp yoklamayı getirdi.

Ankara’da yapılan son kurultayda Muharrem İnce’ye destek veren delegelerin tehdit edilmesinin yankıları devam ederken Tüzük Kurultayı öncesi başka bir skandal patlak verdi. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in başkanlığında hazırlanan ve 'ön seçim' maddesiyle tartışmayı alevlendiren yeni tüzük kulislere sızdı!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na muhalif olan isimlerin listenin tepelerine çıkması üzerine geri adım atıldı. Yeni tüzüğe göre adaylar merkezi yoklamayla belirlenecek. Kılıçdaroğlu, kendisine muhalif olan kişilerin de önünü kesecek.

Star: Onların 28 Şubat’ı bitmedi

28 Şubat 1997’de darbeci zihniyet siyasi tarihimize kara bir leke sürdü. Demokratikleşmede devrim niteliğinde adımlar atılsa da uydurma dosyalarla tutuklananların mağduriyeti sürüyor. Onlar tam 21 yıldır cezaevinde adalet bekliyor.

28 Şubat cuntasının medya ayağında üretilen haberlerde, askerin ‘irticai faaliyetlere’ karşı yargının ‘ağır’ kaldığı ve tıkandığı düşüncesinde olduğu yazılıyordu. Bu tür haberlerle yargı mensuplarına yön vermeye çalışan cunta, Genelkurmay Başkanlığı karargâhında Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ile İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri’nin kontrolünde yargı mensuplarını toplayıp brifing de vermişti.

Ankara’daki karargâhta yargı mensuplarını toplamakla yetinmeyen darbeciler adliyelere de ziyaret ediyorlardı. Bu ziyaretlerden biri, 27 Şubat 1997 tarihli Cumhuriyet gazetesinde, “Ordu Komutanı Kıvrıkoğlu’ndan DGM’ye Nezaket Ziyareti” başlığıyla kamuoyuna duyuruldu. Haberde, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun İstanbul DGM Başsavcısı Erdal Gökçen’i ziyaretinde DGM’de görevli askeri hâkimlerin de bulunduğu vurgulanıyor.



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli