‘İstanbul'da aday olmaması halinde Başak Demirtaş'ın alternatifi hazır’

28-01-2024
Etiketler Başak Demirtaş Selahattin Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB İBB Başkanı
A+ A-

Haber Merkezi – Gazeteci Sedat Bozkurt, kaleme aldığı yazısında DEM Parti'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi için adaylığı gündemde olan Başak Demirtaş’la ilgili olarak "Başak Demirtaş'ın aday olmaması halinde DEM'in alternatif olarak adayının Meral Danış Beştaş olacağını" iddia etti.

Mart 2024'te Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere yaklaşık 2 ay kala siyasi partiler, başta büyükşehirler olmak üzere aday belirleme süreçlerini hızlandırdı.

İstanbul’da CHP mevcut başkan Ekrem İmamoğlu ile devam ederken AK Parti ise Murat Kurum'u, İYİ Parti ise Buğra Kavuncu’yu aday gösterdi.

DEM Parti için ise HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın adaylığı söz konusu.

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt, kaleme aldığı yazısında konuyla ilgili “Demirtaş'ın aday olmaması halinde alternatif olarak DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın aday olabileceğini” belirtti.

Bozkurt’un “CHP, DEM ve türbülans” başlığını taşıyan yazısında ilgili kısım şöyle:

"CHP için kurduğumuz türbülans metaforunu DEM Parti için de kurabiliriz. Son olarak HDP’nin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul’dan aday olacağını gazeteci arkadaşımız İrfan Aktan’a açıklaması parti içinde yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi.

Bu açıklama yönetim katında çok sıkıntı yaratsa da partiyi, Başak Demirtaş ya da başka bir ismi aday belirleme noktasına getirecektir. Bence bu tartışmanın yaratılmasının da nihai hedefi budur. Başak Demirtaş’a ilişkin yapılan ‘resmi başvuru’ yapma çağrıları partideki direncin göstergesi. Ancak Başak Demirtaş istemesi halinde DEM Parti’nin İstanbul belediye başkan adayıdır. Hem de başvuru yapmadan partinin teklifiyle. Selahattin Demirtaş’ın bu meselede ne kadar ciddi olduğunu da parti yönetimi merak ediyor. Elbette nedenleriyle birlikte. Bunun için bu hafta sonu bir parti heyeti cezaevinde Demirtaş’ı ziyaret edecekti. Görüşmenin sonuçlarını yakında öğreneceğiz.

DEM tabanı kesinlikle ittifak yapılmasından yana değil. Parti içindeki sol ve sosyalist bileşenlerin talepleriyle halen CHP ile bir ittifak görüşmesi sürüyor, partinin mutlak çoğunluğu ittifaka karşı. Zaten DEM ile CHP’nin ittifak yapacağı 3 il kaldı, İstanbul, Mersin ve Adana. Mersin’de ‘kent uzlaşısı’ kendiliğinden oluşmuş vaziyette. Adana biraz sıkıntılı. Geriye de sadece İstanbul kalıyor. DEM, İmamoğlu’nun kendisine politik bir gelecek kurgulaması için İstanbul’u kazanmasına olumlu bakıyor mu? Bu soru da DEM’ in koridorlarında çokça tartışılıyor.

Başak Demirtaş’ın aday olması halinde DEM’in İstanbul’da oyunun hayli artacağını hesaplamak mümkün. Yeşil Sol Parti son seçimlerde İstanbul’da yüzde 8 oy aldı. Kadın ve Kürt aday olması AKP tabanı da dahil diğer partilerden oy alma potansiyelini yükseltiyor Başak Demirtaş’ın. TİP’in son seçimlerdeki oy oranının da yüzde 4 olduğunu ve aday çıkarmama ihtimali bulunduğunu da buna ekleyelim. O seçmenin, CHP’den daha çok bugün DEM’in temsil ettiği partilere oy verme alışkanlığı daha fazla.

Başak Demirtaş’ın aday olmaması halinde DEM’in alternatifi de hazır; Meral Danış Beştaş. İstanbul seçimleri gerçekten çok ilginç bir hal almaya başladı…."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli