DBP Eş Genel Başkanı Bayındır ve Diyarbakır İl Eş Başkanı Altun tutuklandı

27-12-2022
Etiketler DBP Keskin Bayındır Hayrettin Altun Diyarbakır
A+ A-

Haber Merkezi - Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile partinin Diyarbakır İl Eş Başkanı Hayrettin Altun tutuklandı. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Mahkemenin tutuklanma kararına tepki gösterdi.

Diyarbakır merkezli 9 ilde düzenlenen operasyonlarla Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticisi 15 kişi gözaltına alınmıştı.

İfade işlemleri biten DBP Diyarbakır İl eş başkanları Seval Gülmez, Batman İl eş başkanları Burhan Eğlenti ve Rükiyete Onat Gönül, Urfa İl eş başkanları Rabia Aslan ve Hidayet Enmek, Antep İl eş başkanları Ethem Ünal ve Zeliha Arslan, Şırnak İl Eş Başkanı Zeki İrmez, Mardin İl eş başkanları Şerafettin Aslan ve Süreyya Dündar, Ağrı İl Eş Başkanı Melik Özmüş, Van İl eş başkanları Şengül Polat ve Harun Okay savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol tedbiri istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

13 DBP'li Hakimlik ifadelerinin ardından yurt dışı yasağı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılırken Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hayrettin Altun, "örgüte üye olmak" suçundan tutuklandı.

DBP’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda,  “Siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan Eş Genel Başkanımız Keskin Bayındır ve Amed İl eş başkanımız Hayrettin Altun'un tutuklanması, yargının talimatla çalıştığını bir kez daha bize gösterdi. Bu kararı alanlar faşizmin haklı mücadelemize yenildiğine de tanıklık edeceklerdir” denildi.

DBP ve HDP’den tepki

Tutuklama kararının ardından DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş Diyarbakır Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun,  HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da katıldı.

Burada konuşan Beştaş, “Bu AKP ve MHP’nin yargıyı kendi emelleri doğrultusunda nasıl kullandığının göstergesidir. Ortada hiçbir şey yokken bir yetki gaspı yapıldı. Bir parti bir ilin savcılığın kararlılığıyla basılamaz. Yargıtay’ın yetkisini gasp ettiler” dedi.

Hükümeti “yargıyı silah olarak kullanmakla” suçlayan Beştaş, “Başka bir başkan böyle tutuklansaydı dakika başı haber geçerlerdi. Ama tek bir haber geçmediler. DBP bu ülkede milyonlarca oyu olan bir partidir” diye konuştu.

Beştaş, “Kürdistan’da yıllardır kayyumlarla yönetiliyor. Her gün yeni gözaltılar ile yönetecek olanlara sözümüz var, sizin bu yaptıklarınız bize vız gelir tırıs gider, ne olursa olsun bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Daha da büyüyoruz ve büyüyeceğiz. Keskin Başkanın herkese selamı var, birlikteyiz yan yanayız” ifadelerini kullandı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, “Bu Kürt düşmanlığıdır. Kendilerine savcı diyenlerin nereden talimat aldıklarını biliyoruz. Siyasi karar vermek için o koltuklara oturduklarını biliyoruz. Bu karar siyasi karardır ve kaybetmeye yakın iktidarın yargıyı kolluğu nasıl kullandığının göstergesidir. Bu karar iktidarın kaybetmesinin kararıdır” şeklinde konuştu.

Aydeniz, “Kürt sorunu çözmeyeler çözülmüştür. Gözünün üstünde kaşın var sorularıyla arkadaşlarımız tutuklandı. Dosya bomboş bir algı oluşturmak istediler ama bu algının altında kendileri kaldı. Verilen kararın absürt olduğunu kendileri de biliyorlar. Kaybettikçe daha çok Kürt düşmanlığı yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli