TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – ‘Yakma, yıkma, maske takma’

Haber Merkezi – Türkiye’de, “çözüm süreci” kapsamında devletin sık sık gündeme getirdiği kamu güvenliğinin sağlanması şartını KCK yerine getiriyor. Gazetelere yansıyan haberlere göre Kandil, kitlesel eylemlerde şiddeti yasakladı.

 

Vatan gazetesinde “Yakma, yıkma, maske takma” başlığıyla manşetten verilen haberde şöyle denildi:

 

“6-8 Ekim’de 46 kişinin öldüğü, 682 kişinin yaralandığı, 323 kişinin tutuklandığı Kobani eylemlerinin ardından  hükümet, sürecin devamı için kamu güvenliğinin sağlanmasını şart koşmuştu. Kandil, 21-24 Aralık’taki toplantının ardından bu konuda radikal kararlar aldı.

 

Kitlesel eylemlerde yüz kapatma, kitlenin içerisinden provokasyon girişiminde bulunma, halkın malına ve canına zarar verme, halk otobüslerini yakma, Molotof atma ve kepenk kapattırma benzeri eylemler yasaklandı. Bu tarz eylemlerin provokasyon olarak değerlendirildiği belirtildi.”

 

Türkiye gazetesi, “Çözüm baharı” manşetiyle çıktı. Newroz’la birlikte silahların bırakılmasının ardından da nisan ve mayıs aylarında tarihi gelişmeler beklendiği belirtilen haberde şu bilgiler yer aldı:

 

“Bu hızlı adımlar bölgenin ekonomik ve sosyal hayatınıa direkt etki edecek… İlk etapta, terör yüzünden yapımı ağır aksak ilerleyen, 1 milyon yolcu kapasiteli Hakkari Havalimanı açılacak. Nisan sonu, mayıs başında uçuşlar başlayacak. Kürt edip, şair ve mutasavvıf Ahmed-i Hani’nin ismini taşıması beklenen havalimanı, Hakkari’nin yanı sıra bölgedeki illere ve İran’a hizmet edecek.”

 

Milliyet gazetesi de Urfa ve Antep’teki mülteci kamplarını gezdi. İçerideki yaşamın dışarıdan çok daha rahat olduğu belirtilen “Çadırdaki Suriye” başlıklı haberde şu ifadeler yer aldı:

 

“Savaştan kaçan Suriyelilerin çoğu kentlerde zor şartlarda hayatlarını sürdürürken çadırkentlerde ikamet edenler hallerinden çok memnun. Sıcak bir barınakta, çamaşır makineli ve çanak antenli ortamda yaşıyorlar. Hatta devletin verdiği 100 liralık harçlık kartlarıyla karın doyurmanın yanında ticaret bile yapabiliyorlar.”

 

HABER BAŞLIKLARI

 

Hürriyet: Yüce Divan’dan korkmuyorum

 

Sabah: Gülen, Haham’ın yanına kaçacak

 

Habertürk: İkizlerin mutluluğu

 

Bugün: Sendika 3 yıl önce uyarmış

 

Taraf: Muhaberat devletine en büyük tuğla

 

Akşam: FBI’dan örgüte silah eğitimi

 

Star: Dönemin haşhaşileri / Çözümde bizi takip edin

 

Cumhuriyet: Madalya da taksaydınız

 

Zaman: Başka alınan da olacak / Roboski’nin failleri hala meçhul

 

Özgür Gündem: Bu yara kapanmayacak

 

Yeni Şafak: O hakimler de hesap verecek