CHP’den Botan Çayı raporu: 30 kişi öldü

27-08-2014
Rûdaw
Etiketler CHP BOTAN ALKUMRU
A+ A-

Ankara (Rûdaw)-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Siirt’te, Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı’nda 6 kişinin değil, 20 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık’tan oluşan CHP heyeti, baraj faciasını yerinde inceledi. CHP heyeti izlenimlerini bir rapor haline getirdi.

 

Ankara’da bugün bir basın toplantısıyla açıklanan raporda, aynı barajda 4 Eylül 2011 tarihinde de uyarı yapılmadan kapakların açıldığı ve 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

 

Yöre halkının ifadelerine göre, son faciada barajda 30’a yakın insanın hayatını kaybettiği ifade edilen raporda, “Daha önce yaşananlardan ders alınmadığı görülüyor” denildi.

 

CHP heyetinde bulunan Manisa milletvekili Özgür Özel, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu eleştirdi. Eroğlu’nun piknik yapılan yerin 100 metre yakınında sirenlerin bulunduğu söyleminin doğru olmadığını belirten Özel, şunları söyledi:

 

“Gidip sireni açtırdık. Siren 600 metre ilerde belirli belirsiz duyuluyor. Olayın gerçekleştiği yer ise baraja 3.5 km ötede. Oraya gittiğimizde siren hiçbir şekilde duyulmuyordu. Yanımızda 15 kişi vardı ve onlar da buna şahit oldular. Bu bilgiyi soruşturma savcısına da yollayacağız. Dava açıldığında da davayı gidip Siirt’e gidip takip edeceğiz."

 

24 Ağustos’ta Botan Çayı’nda bulunan Alkumru Barajı’nın kapaklarının açılması üzerine bölgede piknik yapan insanlar su altında kalmıştı. 6 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. 

 

Öte yandan, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) da konuyla ilgili bir rapor hazırladı.

Raporda Botan Çayı’na serinlemek için giren vatandaşların uyarılmadığı, barajları işleten firmanın sabit uyarı levhaları yerleştirmekle yetindiği, ayrıca önlem almadığı, bu ihmalin katliama davetiye çıkardığının anlaşıldığı belirtildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli