Türkiye’de tersine göç başladı: İnsanlar ata topraklarına dönüyor
İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de yıllardır devam eden büyük şehirlere göç artık tersine döndü.
Ülkedeki ağır hayat koşulları nedeniyle bugüne kadar insanlar büyük şehirlere göç ediyordu. Eskiden iş imkanlarının fazla olduğu, her yıl milyonlarca insanın göç ettiği büyük şehirler ise artık herkes için barınılamayacak hale geldi.
Türkiye'nin büyük şehirlerinden insanlar ekonomik nedenlerden dolayı köylerine ve şehirlerine dönmeye başladı.
İstatistiklere göre büyük şehirlerden göç oranı her yıl 3 milyon kişiye kadar çıkıyor. Özellikle İstanbul ve birçok büyük şehir sakinlerini kaybediyor.
Türkiye’de yüzlerce yıldır köy ve şehirlerden büyük şehirlere yaşanan göç artık tersine döndü. İnsanlar artık hayatın daha kolay olduğu köylere veya küçük kasaba ve ilçelere taşınıyor. Ekonomik kriz ve diğer birçok neden, her yıl yüzbinlerce insanın memleketlerine dönmesine, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirleri terk etmesine neden oluyor.
TÜİK istatistiklerine göre geçen yıl İstanbul'dan 500 binden fazla kişi göç etti.
"Toprağı olanlar geri dönüyor"
Abdullah Gurbet, "Burada işimiz çok zor. Çalışmazsanız aç kalırsınız ve iş yok. Üç yıldır işsizim. Millet geri dönüyor. Bahçeleri, tarlaları olanlar geri dönüyor. Orası daha güzel. Su bedava ve daha ucuz yaşayabilirsiniz” dedi.
Ertekin Tamen de "Evet dönenler var. Batmanlı, arabası olan bazı kişiler döneceklerini söyledi ve birçoğunun gittiğini biliyorum. Bizim de bir dönmeye niyetimiz var ama şimdi değil” diye konuştu.
Sadece İstanbul değil, İzmir ve Ankara da son 5 yılda imkanları kısıtlı insanlar için hayatın zorlaştığı şehirler haline geldi.
"4 yılda 2 milyon kişi İstanbul'u terk etti"
İnsanların bu şehirlerden göç etmesinin temel sebebi kiraların yüksek olması ve her geçen gün artan fiyatlar yani ekonomik kriz.
Son 4 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul'u terk etti. Geri kalanlardan bazıları ayrılmayı düşünüyor.
İstanbul’da yaşayan Ertuğrul Özdemir, "Ben hastalığım nedeniyle dönemiyorum. Halimi görüyorsunuz. 12 yılda 24 kez ameliyat oldum. Köyümüz ilçeye uzak. Köyün Tokat'a uzaklığı 130 kilometre. Nasıl yapayım? Köyüme dönemiyorum çünkü burada 15 günde bir doktora gidiyorum” dedi.
Ümran Milkay da “Şimdi ucuz yemek sırasındayız. Elbette buraya keyfimizden gelmedik. Buna mecbur kaldık. Üniversiteden mezun oldum ve 12 yıldır atanmayı bekliyorum. Elimizden geleni yapıyoruz ama artık bu kriz son bulsun” dedi.
Ekonomik krizin yanı sıra deprem tehdidi de İstanbulluları taşınmaya iten bir diğer neden.
Ayrıca emeklilerin düşük maaşları da emeklilerin şehri terk etmesine neden oluyor.
Öte yandan tarımsal destekler ve prefabrik evler insanların büyük şehirlerden göçünü kolaylaştırıyor.