Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin tarihi belli oldu

27-06-2024
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Munzur Munzur Dağları
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de 25, 26, 27, 28 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan 22'nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali için ilk toplantı yapıldı. Toplatıya katılan kurum temsilcileri festivalin içeriğine ilişkin görüşlerini belirtti.

22'nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali 25, 26, 27, 28 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Festivalin içeriği ile ilgili Dersim Belediyesi meclis salonunda kurum temsilcilerinin katılımıyla ilk toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan siyasi parti, çevre dernekleri, inanç kurumları ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri festivalin içeriğine ilişkin görüşlerini belirtti.

“Köy boşaltmalara karşı geri dönüşler”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak, festivalin çıkış noktasının köy boşaltmalara karşı geri dönüşleri örgütlemek için yapıldığını hatırlatarak, "Festivallerimiz hem siyasal hem ekonomik, sosyal alanda bölgeye de ülkeye de gerekli cevapları vermişlerdir. Dönemsel olarak yasaklar gelmiş, dönemsel olarak daralmalar yaşanmış ama her festivalde yüzbinlerin üzerinde ortak ve emekle yarattığımız bu programa sahip çıkan canlarımızı bu kent ağırlamış. Bu festivalde yüzbinlerin emeği var" dedi.

“Kayyımlara karşı irademize sahip çıkacağız”

Toplantıya sağlanan katılımın festivalin büyük ölçüde sahiplenildiği ve kendilerini sevindirdiğini belirten Dersim Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan ise "Bugün sizlerle bu süreci yürütmek, tartışmak istiyoruz. Geçmişte yaşanan eksikleri gören yerden bakarak bu süreci yürütmeyi hep birlikte planlayacağız. Bölgede kayyumlara karşı halk iradesini sahiplenmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde bu konuya dair çalışmalarımız olacak. Van'dan Hakkari'ye bir yürüyüş gerçekleştirilecek" dedi.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Konuşmaların ardından kurum temsilcileri festivalin içeriğine ilişkin görüşlerini belirtti. ESP Temsilcisi Orhan Çelebi, festivalin ağustos ayının ilk haftasına alınmasına dönük öneri sundu. Oylamaya sunulan öneri reddedili. Festivalin her yıl geleneksel olarak temmuz ayının son perşembesinden başlayacak şekilde yapılması kararlaştırıldı.

Bu tertip komitesinde yer almak istemiyorum

Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Hüseyin Coşkun ise tertip komitesi toplantılarında ideolojik dayatlamaların olduğunu, bu dayatmalar nedeniyle komiteye girmek istemediğini belirtti.

SES Başkanı Kahraman Yürük ise kentin alt yapısının yetersiz olduğunu, kamusal alanlardaki tuvaletlerin hijyenik olmadığını, esnafın denetlenmediğini, kentte otopark ve kaldırım sorunu olduğunu ifade etti.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Dışarıdan gelen insanlar için alkol içme festivali

Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir ise festivalin geçmiş yıllara benzer bir şekilde yapıldığı takdirde bir karşılığının olmayacağını belirtti. Demir, "İnsanlar 22 yıldır aynı düşünleri dinliyor. Çevre, kültür ve siyaset konularında hep aynı kişiler yer alıyor. Öyle festivaller varki, bir kurum 12 yıl üst üste aynı kişi göndermiş konuşmacı olarak. Bir şeylerin değişmesi lazım. İlk 4 festival Türkiye'nin gündemine giriyordu. Şimdi bu gündemden tamamen uzaklaştık. Son yıllarda ise bu festival dışarıdan gelen insanlar için alkol içme festivaline dönüşmüştür" dedi.

Alınan görüş ve önerilerin ardından toplantı 27 Haziran tarihine ertelendi.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli