Yanardağ’ın sözlerinden sonra Öcalan’ın avukatlarından açıklama

27-06-2023
Etiketler Merdan Yanardağ TELE 1 Abdullah Öcalan Asrın Hukuk Bürosu
A+ A-

Haber Merkezi - TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasının ardından Abdullah Öcalan'ın avukatlarından "Her türlü girişime rağmen Abdullah Öcalan'dan haber alınamaması, dış dünyadan tüm bağlarının koparılması İmralı’da işkencenin geldiği en şiddetli aşamadır" açıklaması geldi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlatılması ve gözaltına alınması sonrası bir açıklama yaptı.

Büro, Yanardağ’ın “Öcalan’a uygulanan tecridin hukukta yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Aile ve avukatları ile bile görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? ” sözlerine dair soruşturma açıldığına dikkat çekti.

Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Kona, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'tan 25 Mart 2021’den bu yana haber alınamadığını bilgisini verilen açıklamada, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmelerinin “yasa dışı gerekçelerle” engellendiği belirtildi.

Açıklamada, “Temel hak ve özgürlüklerin engellenmesi İmralı'daki işkence biçimlerindendir. Şu an içinde 27 ayı aşkın bir süre boyunca her türlü girişime rağmen Abdullah Öcalan ve diğer müvekkillerden haber alınamaması, diş dünyadan tüm bağlarının koparılması, sağlık durumları ile tutulma koşulları hakkında hiçbir bilgiye sahip olunamaması İmralı'da işkencenin geldiği en şiddetli aşamadır. Yanlış ve gayri meşru olanın bu uygulamalar olduğu açıktır” denildi.

İmralı'daki durum hakkında 2022’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesinin 6 Eylül 2022 tarihinde verdiği tedbir kararının hükümete iletildiği ifade edilen açıklamada, “Komite, 'Avukatları ile herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan derhal görüştürülmeleri gerekmektedir.' şeklinde verdiği tedbir kararını 19 Ocak 2023 tarihinde hükümete yeniden hatırlatmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Ancak hükümetin uymakla yükümlü olduğu uluslararası nitelikteki karara halen uymadığını görmekteyiz. Bu karara uyulmaması ve diğer tecrit biçimlerinin sürdürülmesi görevi kasten kötüye kullanma suçu ile birlikte işkence suçunu oluşturmaktadır.

Hükümete ve Adalet Bakanlığına açık çağrımızdır: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin tedbir kararına derhal uyulmalı, haber alamama hali ve işkence uygulamaları son bulmalıdır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli