42 bin oy aldı: HAK-PAR’ın oyları neden düştü?

27-05-2023
Etiketler Paşa Akdoğan HAK-PAR Hak ve Özgürlükler Partisi Düzgün Kaplan Seçim2023 Seçim sonuçları Federalizm
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Kürdistani İttifak içerisinde 14 Mayıs seçimlerine giren Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Türkiye genelinde 42 bin oy aldı.

HAK-PAR, Kasım 2015 seçimlerinde aldığı 108 bin oyun gerisine düşerek 14 Mayıs’taki parlamento seçimlerinde 42 bin 547 oy aldı ve partiler sıralamasında 18. parti oldu.

Seçimlere "Federal Cumhuriyet" sloganıyla katılan HAK-PAR, Kürt siyasetinin merkezi sayılan Diyarbakır’da ise beklentilerin altında kalarak 1 milyon 147 bin seçmenden 1815'inin oyunu alabildi. HAK-PAR'ın il bazında en fazla oy alabildiği kent ise 4 bin 125 oy ile İstanbul oldu. 

Sonuç, HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan ve parti yetkililerince “başarısızlık” olarak nitelendirildi.

Kaplan: 200 bin oy aldık, oylarımız çalındı

HAK-PAR’ın oylarının düşmesine ilişkin Kaplan, dün katıldığı yayında oylarının çalındığını belirtti:

“Resmi açıklamaya göre; oyumuz 42 bin 500 olarak görünüyor. İnanın oyumuz bunun çok çok üzerinde. Ben 200 binin üzerinde oy aldığımıza inanıyorum. Türkiye’de sandıkların korunması çok zor. Bu seçim demokratik bir seçim değildi.

Oylarımızın çalındığına inanıyorum. 100 binin üzerinde sandık var ve her sandığa partinizin görevli göndermesi demek 200 bin insana ihtiyaç duymanız demektir. MHP, hiçbir ankette yüzde 5 ile 6’yı aşmazken, seçim sonuçlarına göre yüzde 10 oy aldı.  Bu oy onların kendi oyları değildir.”

“Oy düşüşünün 3 sebebi var”

Konuya dair Rûdaw Diyarbakır Muhabiri Abdulselam Akıncı’ya demeç veren HAK-PAR Diyarbakır Milletvekili Adayı Paşa Akdoğan ise oy düşüşünün nedenlerine ilişkin şunları söyledi:

“HAK-PAR’ın oylarının düşmesinin sebeplerinden biri seçime Millet ve Cumhur adıyla iki büyük ittifakın girmesiydi, halk ‘oyumuz boşa gitmesin’ diyerek onlara verdi.

Diğer sebep ise biz 6 ay içinde örgütlenmeyi bitirip seçime girdik, çok az zamanımız oldu.

Üçüncü neden ise ekonomik. Çok az bir finansla biz seçime girdik. Sadece tek bir otobüsle 81 ili gezdik ve propagandamızı yaptık.”

“Kürt halkına bir umut verebilmeli”

Öte yandan seçimde “Kürdistani İttifak” çerçevesinde Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Azadî Hareketi, Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) ve Kürt Demokrat Partisi HAK-PAR’ı destekleyeceğini açıklamıştı.

HAK-PAR’a desteğini açıklayan PAK Başkan Yardımcısı Vahit Aba ise oy düşüşüne ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bu seçimde anlaşıldı ki sadece örgütlenmek, oy almaya yetmiyor. Yeşil Sol Parti dışındaki Kürt ve Kürdistani partiler Kürt halkına bir umut verebilmeli, umut yaratabilmeli. Umut verilmezse oy alma konusunda halimiz bu olur” ifadelerini kullandı.  

8 yıllık süreçte seçime girme yeterliliği taşıyamadı

Şubat 2002'de kurulan ve siyasi program olarak Türkiye'nin federal bir yapıya kavuşturulmasını savunan HAK-PAR, Haziran 2015 seçiminde 58 bin oy, Kasım 2015’te ise 108 bin oy aldı.

HAK-PAR daha sonra ise 2015 yılından 2023’e kadarki dönemde seçimlere girme yeterliliği taşıyamadı.

14 Mayıs seçimlerinde 87 seçim bölgesinde 600 aday gösteren HAK-PAR, tüzüğünde “Partimiz, Türkiye’yi, idari, siyasi, toplumsal ve ekonomik olarak; evrensel demokratik hukukun normları içinde, Kürt ve Türk halkının  eşitliği temelinde, demokratik ve federal tarzda yeniden yapılandıracak. Kürt sorununu  hak eşitliği temelinde toplumsal uzlaşma ile çözecektir” maddesine yer veriyor.

Kuruluşundan 20 gün sonra hakkında kapatma davası açılan HAK-PAR 6 yıl boyunca kapatılma tehdidiyle yüz yüze kalırken dava, 2008 yılında “kapatma talebinin reddiyle” sonuçlandı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli