Mahkemeden İnsan ve Özgürlük Partisi kararı
Haber Merkezi - Ankara 13. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın İnsan ve Özgürlük Partisi’ne (PİA) alındı belgesini vermemesi nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, Bakanlığın bir ay içerisinde parti yetkililerine randevu vermesi ve evrakları teslim almasına karar verdi.
İçişleri Bakanlığı parti tüzüğünde Kürt haklarına ilişkin maddelerin olmasını gerekçe göstererek 3 yıldır kuruluş dilekçesini işleme almıyordu. Ankara 13. İdare Mahkemesi, PİA’nın açtığı davada “yürütmeyi durdurma” kararı alındı.
PİA’nın 5 Mayıs 2018 tarihinden bu yana parti kuruluşu için İçişleri Bakanlığına verdiği dilekçeler işleme alınmıyor. PİA yöneticileri 12 Kasım 2020'de de bakanlığa kuruluş dilekçesi vermek istedi ancak başvuruları bir kez daha kabul edilmedi. PİA, bunun üzerine Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi’ne "yürütmeyi durdurma" davası açtı. Mahkeme, PİA'nın başvurusunu kabul ederek, Bakanlığın bir ay içerisinde parti yetkililerine randevu vermesi ve evrakları teslim almasına karar verdi.
Tüzükteki Kürt hakları aykırı bulundu
PİA'nın başvurusunun alınmamasının gerekçesi ise mahkemeye yapılan başvuru sonrası ortaya çıktı. Bakanlık, başvuru sonrası mahkemeye gönderdiği savunmada, PİA’nın tüzüğündeki Kürt meselesine dair maddeler ve pandemi gerekçesiyle başvuruyu almadığını belirtti.
Bakanlık, “Kürtlerin anadilde eğitim ve kültürel haklarını sahip çıkmak” ve “Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı duymak” maddelerinin tüzükte olmasının Anayasa’nın 68’inci maddesi olan ‘Siyasi partilerin tüzük ve programları ile devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olamaz" hükmüne aykırı olduğunu ileri sürdü.
İçişleri Bakanlığı, tüzükteki “Kürt meselesinin birincil mesele olduğuna inanır”, “Bu sorun çözülmeden diğer sorunlara köklü çözümler getirilemeyeceğine inanır”, “Kürtlerin bireysel ve kolektif hakları tanımamakla beraber temel insan haklarından yoksun bırakılmaya devam etmektedir”, “Anadilde eğitim, öz yönetim hakkı, sosyal adalet talepleri gibi meşru hakları baskı ve şiddetle terörize edilmektedir”, “Kürtlerin meşru haklarını Kürtlerden esirgeyen siyasal otorite Kürtlerin siyasal kopuşunun meşruiyetini de beslemektedir”, “Kürtlerin kültürel haklarını ve anadilde eğitim hakkını savunmayı görev olarak kabul eder”, “Kürtlerin kendi tercihleri özerk, federasyon, bağımsızlık hakkının olduğunu, Kürt halkının kendi geleceğini tayin hakkının her halk gibi Kürtlerin de kendi kararına ve onayına bırakılması gerektiğini savunur” maddelerini Anayasaya “aykırı" buldu.
PİA Genel Başkan Yardımcısı Murat Bozdemir Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ankara 13. İdare mahkemesi İnsan ve Özgürlük Partisine alındı belgesinin verilmemesi hukuksuzluğunda yürütmeyi durdurma kararı vererek @TC_icisleri bakanlığı Siyasi Partiler Masasına anayasayı çiğnemeyi bırak dedi” ifadelerini kullandı.