TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - 27 Mayıs Cumartesi

Cumhuriyet: Yıldırımlar'ın gizli filosu ortaya çıktı

 

 

EIC’nin yayımladığı belgelere göre Başbakan Yıldırım ve ailesi off-shore’cu çıktı. Yıldırım ailesinin vergi cennetlerine kayıtlı 11 kargo gemisi ve 7 gayrimenkulü var.

 

European Investigative Collaborations’ın (EIC) ‘Malta Belgeleri’ projesi kapsamında Başbakan Binali Yıldırım’ın ailesinin serveti üzerine yaptığı araştırma, ailenin daha önce varlıkları bilinmeyen üç Malta gemisi de dahil olmak üzere en az 11 kargo gemisini ve Hollanda’daki yedi gayrimenkulü içeren, yaklaşık 140 milyon Avro değerindeki malvarlığını ortaya çıkardı. AKP hükümetinin ilk Ulaştırma Bakanı olan Yıldırım’ın bakanlığı sırasında ailesinin sahip olduğu gemiler ve denizcilik şirketleriyle ilgili birçok iddia ortaya atılmıştı.

 

Yıldırım, 2013’te yaptığı açıklamada, işlerini çocuklarına devrettiğini, çocuklarının denizcilikle uğraştığını söylemişti. The Black Sea adlı internet sitesinde Zeynep Sentek ve Craig Shaw imzasıyla yayımlanan araştırmaya göre değeri 1.9 milyon ve 33 milyon dolar arasında değişen 11 geminin altısı banka kredisi olmadan satın alınmış olarak görünüyor. 11 geminin tamamı Malta ve Avrupa’nın vergi cenneti olarak bilinen Hollanda’da kurulu off-shore şirketler üzerine kayıtlı. Malta’da bulunan Mifsud and Sons Limited adlı aracı firma, Yıldırım ailesinin ülkede bulunan dört şirketini temsil ediyor. Bu şirketler Dertel Shipping Limited, Nova Ponza Limited, Rory Malta Limited ve Nova Warrior Limited. Bu kabuk şirketlerin yönetimi 9 Haziran 2016’da, Binali Yıldırım başbakan atandıktan iki hafta sonra Binali Yıldırım’ın yeğeni Süleyman Vural’a devrediliyor

 

Star: Merkel izah edemedi

 

“Kafayı Deniz’e takmışlar. Ben de kendilerine ‘Sizde çok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım. Önce ‘4500 dosyanın bize neticesini verin’ dedim. Çünkü bu taleplerimizle ilgili olarak netice alamadık. Oralarda PKK ve FETÖ cirit atıyor.”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte Erdoğan’ın önemli açıklamaları…

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la, ardından AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ile görüşmemiz oldu. AB üyelik sürecine yeni ve pozitif bir ivme kazandırılması hususunda kendileriyle olumlu bir görüşme yaptık. Göç anlaşmasının uygulanması ve vize konusunu müzakere ettik. AB Parlamentosu Başkanı Tajani ile de bir araya geldik. 

 

Akşam: Terör yandaşlarını İncirlik'e almayız

 

Erdoğan, Merkel’in tutuklu Deniz Yücel’i istediğini, kendisinin ise 4 bin 500 teröristin dosyasını hatırlatarak "Önce bunun neticesini verin" dediğini aktardı.

 

Brüksel dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği 30 dakikalık görüşme hakkında değerlendirme yaptı. Türkiye’de tutuklu bulunan bazı görüşmede gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruya Erdoğan, “Onlar kafayı Deniz’e (Deniz Yücel) takmış durumdalar. Ben de kendilerine ‘Sizde c¸ok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım” dedi.

 

Erdoğan, Merkel’e ayrıca Almanya’daki terör örgütü yandaşlarıyla ilgili ilettikleri 4500 dosyayı da hatırlattığını belirterek, “‘Ayrıca sizden iltica talebinde bulunanlar var. Bunları koruma altına alıyorsunuz. O¨nce 4500 dosyanın bize neticesini verin’ dedim. Çünkü halen bir netice alamadık. Oralarda PKK, FETO¨ cirit atıyor. Bir de ‘Gec¸enlerde tero¨rist subaylar size geldi iltica talebinde bulundular, kabul ettiniz. Bunları bize teslim edin’ dedik. Tabii ki tüm bu hususlarda kendilerinden tatmin edici bir izahat alamadık!” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’in kendisinden İncirlik’i parlamenterlerin ziyaret etmesi için izin istediğini ifade ederek,  “Biz dedik ki, bundan o¨ncekinde isimleri go¨nderdiniz, isimleri uygun go¨rdu¨k, bo¨yle bir ziyarete mu¨saade ettik. Bunda da kimler ziyaret edecekse, listeyi Dıs¸is¸leri bakanınız go¨nderir, listedeki isimler uygunsa tabii olabilir... Zira Alman milletvekillerinin arasında bazen tero¨ristlere açıkça destek verenler de olabiliyor. Nitekim kendi partilerinin milletvekili olmayabilir ama diğer partilerden olabilir ama, birilerinin tero¨ristleri açıkça desteklemelerinin, tero¨ristlerle adeta beraber hareket etmelerinin hoş karşılanamayacağını ifade ettik. S¸imdi dıs¸is¸leri bakanlarımız kendi aralarında go¨ru¨s¸ecekler ona go¨re adım atacagˆız” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Şafak: Tarihimizdeki en büyük tehdit

 

Meclis’in 15 Temmuz Raporu tamamlandı. 630 sayfalık raporda TSK içine yerleşmiş bir terörist grubun gerçekleştirdiği darbe girişimi tüm ayrıntılarıyla anlatıldı. Raporda, darbe girişiminin Türkiye tarihi boyunca devletin bekası açısından ortaya çıkmış en önemli tehdit olduğu vurgulanırken, terör örgütünün 15 Temmuz’a yarım asırlık bir süreçte hazırlandığı belirtildi.

 

TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in açıkladığı 15 Temmuz Raporu, Türkiye’nin terörle mücadeledeki zaaf noktalarını gözler önüne serdi. Devlette bulduğu her açığı örgütlenmek için mahirce kullanan Fetullahçı Terör Örgütü’nün röntgeninin çekildiği raporda, yeni 15 Temmuz’lar yaşanmasın diye, başta ‘istihbarat’ ve ‘din işleri’ olmak üzere birçok alanda yapılması gerekenler sıralandı. Komisyon üyelerine gönderilen taslak rapor, 10 gün içinde son halini alacak. İşte, MİT ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önemli uyarılarının da bulunduğu 630 sayfalık rapordan önemli satır başları...

 

15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişimi, oluşturduğu tehdidin kapsamı ve boyutları açısından Türkiye tarihi boyunca devletin bekası açısından ortaya çıkmış en önemli tehdittir.

 

Sabah: Elektriğe 5 milyarlık yatırım

 

Bu yıl elektrik sektörüne 5 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyleyen Enerji Bakanı Berat Albayrak, “10 yılda 50 bin megavatlık büyüme olacak. Memnuniyette hedefimiz yüzde 80” dedi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, müşteri memnuniyeti odaklı yeni dönem kapsamında elektrik dağıtım firmalarına yeni hedefler getirdi. Memnuniyet oranını yüzde 80'e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Albayrak, "Daha iyiye gidiyoruz, gideceğiz. Yeni hedeflerle çıtayı daha da yukarıya taşıyacağız" dedi. Albayrak, 2017 için elektrik sektöründe yatırım miktarını ise 5 milyar lira olarak belirlediklerini açıkladı. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Sektör Toplantısı'na katılan Bakan Albayrak, 21 elektrik dağıtım şirketinin karnesini açıklarken, yeni dönem hedeflerini de ilan etti.