Ayşegül Doğan: Biz kendi çıkarlarımızı düşünerek aday çıkarıyoruz

27-03-2024
Rûdaw
Etiketler Ayşegül Doğan Dem Parti İstanbul Ak Parti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, "Biz AK Parti'nin çıkarlarını gözeterek hiçbir yerde aday çıkarmadık, çıkarmayız. Biz kendi çıkarlarımızı düşünerek aday çıkarıyoruz. Hemen hemen bütün bölgelerde adayı çıkardık. 77 adayımız var illerde. Bizim çıkardığımız adaylardan kim zarar görecek ya da kim fayda görecek diye bakmıyoruz. Bu bizi ilgilendirmez. Kendi partimizin çıkarları dışında kimse bizi sorumlu tutamaz” dedi.

Ayşegül Doğan, “Rûdawa Emro” programına katılarak Nwener Fatih’in gündeme dair sorularını cevapladı.

Şınak’ta DEM Parti’nin iyi durumda olduğunu vurgulayan DEM Parti Şırnak Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “Durumumuz Şırnak'ta çok iyi. Şırnak açısından korkanlar, endişe edenler daha fazla korkacak, bunu şimdiden söyleyeyim. Şırnak'ta başarılı olacağız. Uludere ve Beytüşşebab’ı da alacağız. Buradan genel durumumuza bağlayacak olursak, istediğimiz şey 31 Mart'ta sadece belediyeleri kazanmak değil bütün siyasi partiler gibi 31 Mart'ta Türkiye genelinde başarılı bir sonuç elde etmeyi hedefliyoruz, bunun için çalışıyoruz. 31 Mart sonrasını da düşünüyoruz. İstiyoruz ki buradan siyasi bir sonuç da çıksın; yani başarılı seçim sonuçlarından siyasi bir sonuç çıkarılmasını da arzuluyoruz, bunun için alanlardayız, bunun için çalışıyoruz” dedi.

“Biz diyalog, istişare, tartışma partisiyiz ve bu yeni bir şey değil”

Ayşegül Doğan, “Diyalog için kaplarınızın açık olduğunu söylüyorsunuz. Şu ana kadar iktidarın, AK Parti'nin bir girişimi oldu mu diyalog için” sorusu üzerine, “Hayır. Biz diyoruz ki başta Kürt halkı olmak üzere bütün Türkiye halklarının mücadele partisiyiz ve onların haklarını savunuyoruz. Bir husus da şu: Biz diyalog, istişare, tartışma partisiyiz ve bu yeni bir şey değil. Yaklaşık 40 yıldır bu çizgideyiz. Bir çok partimiz kapatıldı, birçok yöneticimiz katledildi. Sadece tutuklama değil, sürgün de değil, öldürdüler. Yani diyalog yolunun açılması için çok büyük bedeller ödedik, hala da ödüyoruz. Ancak şu ana kadar AK Parti tarafından bize doğru atılan bir adım yok. İkincisi hiçbir gizli kapaklı alışveriş, kapalı kapılar ardında hiçbir görüşmemiz olmadı. Sadece AKP ile değil diğer partilerle de böyle bir diyaloğumuz olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

“Öyle bir şey olsaydı bunu kamuoyu ile paylaşırdık”

Geçen mayıs ayında yapılan genel seçimlerden sonra yeni bir yol haritası belirlediklerini ifade eden Doğan, “Dedik ki ne yaparsak başta Kürt halkı olmak üzere herkese açıkça bu durumu anlatacağız, şeffaf davranacağız. Gizleyeceğimiz bir şey yok, taleplerimiz ortada, programımız ortada, her şey tüzüğümüzde yer alıyor. Bunun dışında taleplerimizi her yerde zaten dile getiriyoruz. Öyle bir şey olsaydı zaten biz bunu kamuoyu ile paylaşırdık. Doğal hakkımız olan özgürlük hakkımız çok tartışılıyor. Yine başka olumsuz bir tartışma yapılıyor işte ‘DEM Parti  neden İstanbul'da adayı çıkardı’ deniliyor” diye konuştu.  

“Biz kendi çıkarlarımızı düşünerek aday çıkarıyoruz”

“İstanbul'da aday çıkarmanızın AK Parti'nin çıkarına olduğu söyleniyor. Bu konuda ne diyorsunuz?” sorusunu da cevaplayan Doğan, “Biz AK Parti'nin çıkarlarını gözeterek hiçbir yerde aday çıkarmadık, çıkarmayız. Biz kendi çıkarlarımızı düşünerek aday çıkarıyoruz. Hemen hemen bütün bölgelerde aday çıkardık. 77 adayımız var illerde. Bizim çıkardığımız adaylardan kim zarar görecek ya da kim fayda görecek diye bakmıyoruz. Bu bizi ilgilendirmez. Kendi partimizin çıkarları dışında kimse bizi sorumlu tutamaz” dedi.

Kayyım atanan belediyeleri geri alacaklarını ifade eden Ayşegül Doğan şöyle devam etti:

“Bizden hilelerle, dolaplarla, yalanlarla alınanları biz geri alacağız ve halka teslim edeceğiz.  İstanbul'daki kazanımın anlamı ne olacak? Bunu değerlendirdiğimizde hareketi güçlendirmek istiyoryuz, kendimiz tanıtmak istiyoruz. Biz kazanımlarımızı bütün yerlere yaymak, her yerde kazanım elde etmek istiyoruz. Buna büyük şehirler de dahil. Bizim bugün İstanbul'da adayı çıkarmış olmamız 2019'daki siyasetimizin yanlış olduğu anlamına gelmiyor. Neden o anlama gelmiyor? O zaman da dedik ki demokrasi için, Türkiye halklarının ve Kürt halkının özgürlüğü için böyle bir pozisyon alıyoruz. Karşılık istemiyoruz dedik. Demokratik bir ülke istiyoruz. Demokratik bir ülkede Kürt sorununun da çözülmesini istiyoruz dedik. Bu iki sorun birbirinden ayrılamaz zaten. Demokratik bir Cumhuriyet kurulabilmesi için bu sistemin, düzenin değişmesi gerekir.

“Bir eleştiri de gelişti, onu da kabul etmek gerekiyor”

Ama son genel seçimlerde bir eleştiri de gelişti, onu da kabul etmek gerekiyor. Gördük ki 14/28 Mayıs seçimlerinden sonra yaptığımız bölgesel toplantılarda, parti toplantılarında halkımızdan gelen eleştiriler var. 2013'ten bugüne kadar geçen süreçte bir eleştiri özeleştiri dönemi yaşandı. Öte yandan 2019 seçimlerinde büyük bir başarı da ortaya çıktı. 25 yıl boyunca İstanbul'u tek parti yönetiyordu. Bizim partimizin gücüyle o belediye el değiştirdi. Bu bizim partimizin gücünü ortaya koyuyor.

“Kendimiz için çalışacağız”

Şimdi de ne kimseye kaybettirme ne de kimseye kazandırma görevimiz, sorumluluğumuz var. Biz kendimiz için çalışacağız. Bir daha Kayyum atanmaması için oylarımızı Türkiye genelinde yükseltmemiz gerekir. Bu birincisi. DEM Parti seçmenleri bilmeli ki her oyun bir önemi, kıymeti vardır. Onları temsil edecek başka bir parti  yok. Güçlü bir şekilde kayyımları gönderirsek zaten geri gelemezler. Üçüncüsü AKP de CHP de Kürdistan coğrafyasında kampanyalarında DEM Parti'ye oy verirseniz yeniden kayyımlar gelecek, bu nedenle vermeyin diyorlar. Her iki parti de Kürtler'in iradesi karşısında böyle bir araya geliyor. Bu korkunun kırılması lazım. Bu korkunun kimseye faydası yok. Birçok parti gelip gitti, birçok Cumhurbaşkanı, Başbakan gelip gitti. Eğer Türkiye'nin çıkarlarını düşünüyorlarsa bu tür politikalardan vazgeçerler.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli