ABDULKADİR SELVİ YAZDI - Erdoğan, Erbakan’ı tutuklatmaya çalıştı mı?

27-02-2024
Rûdaw
Etiketler Necmettin Erbakan Recep Tayyip Erdoğan Tutuklama Abdulkadir Selvi
A+ A-

Haber Merkezi - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon yayınında, “Erdoğan, 2006’da Erbakan’ın evini kuşattırdı. Hapse attırmaya çalıştı” ididiasını ortaya attı.

Söz konusu iddia başta soyal medya olmak üzere geniş bir alanda tartışba başlattı.

Bazı kesimler iddiayı doğru olduğunu belirtirken gazeteci Abdulkadir Selvi, iddianın aksini dile getirdi.

Selvi bugün Hürriyet’te yayınlanan köşe yazısında, Erdoğan’ın, Erbakan’ın tutuklanmasının önüne geçtiğini yazdı.

Abdulkadir Selvi olayın başlangıcının 28 Şubat sürecinde Erbakan aleyhine açılan ve 2 yıl 6 ay ceza verilen “kayıp trilyon” davasına dayandığını, cezanın 3 kez infaz edilmek istendiğini yazdı.

Selvi son infaz girişiminde Erbakan’ın Altınoluk’ta olduğunu, evinin polisler tarafından kuşatıldığını ve infaz emrinin savcılık tarafından verildiğini söyledi.

Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun olaydan haberi olmadığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla polislerin çekildiğini yazan Selvi, daha sonra Erbakan’ın hapis yatmaması için kanunlar çılarıldığını ve son olarak verilen cezanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedildiğini söyledi.

Abdulkadir Selvi’nin “Erdoğan Erbakan’ı hapisten mi kurtardı yoksa hapse attırmak mı istedi” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Temel Karamollaoğlu katıldığı bir yayında, “Erdoğan, 2006’da Erbakan’ın evini kuşattırdı. Hapse attırmaya çalıştı” dedi.

Siyasi rekabet olur ama siyasi rekabet uğruna gerçekler çarpıtılmaz. Erdoğan, Erbakan’ı hapse attırmak için uğraşmadı tam aksine Erbakan’ın hapse girmesini önleyen yasayı çıkardı.

Karamollaoğlu kimin yanında yer aldı

Ama Temel Karamollaoğlu, Erbakan’ı hapse girmekten kurtaran Erdoğan’ı değil, Erbakan’ın hapse girmesini önleyen yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi.

Erbakan’ın hapis cezası aldığı dönem 28 Şubatçıların güçlü olduğu bir dönemdi. Erbakan’ın evinin polis tarafından çevrildiği, Erbakan’ı hapis cezasından kurtarmak için yasal değişikliklerin yapıldığı günlerde çok zorlu bir mücadele veriliyordu. O mücadeleyi veren Erdoğan’dı. Bir değerlendirme yapmak için o dönemi, o günün şartlarını iyi anlamak gerekiyor. Zamanın ruhu önemli.

AK Parti’nin ilk dönemi

28 Şubat sürecinde darbeci askerler ile militan yargı eşgüdüm içinde çalışıyorlardı. Refah Partisi, 16 Ocak 1998’de kapatıldıktan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Erbakan aleyhinde kayıp trilyon davası açtı.

 

Refah Partisi’nin sunduğu belgeler dikkate alınmadan Erbakan, belgede sahtecilik yapma iddiasıyla 6 Mayıs 2002 tarihinde Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 4 ay hapse mahkûm edildi. O zaman AK Parti iktidarda değildi.

Altınoluk’ta almaya kalkıştılar

Erbakan’la ilgili sıkıntılı günler o tarihten sonra başladı. Erbakan hocayı almak için ilk girişim, daha hukuki süreç devam ederken 2001 yılında Altınoluk’ta yaşandı. Erbakan’ı Jandarma marifetiyle almaya kalkıştılar.

Evine polis gönderildi

O dönemin tanıkları ile konuştum.Temel Karamollaoğlu’nun sözünü ettiği olay 2006’da değil 22 Aralık 2003’te cereyan ediyor.

Polisin Erbakan’ı almak için Balgat’taki evine gittiği haberi AK Parti’ye bomba gibi düştü. O zaman Başbakan olan Erdoğan, “Böyle bir şey olur mu?” diyerek tepki gösterdi. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’ya derhal polislerin çekilmesi talimatını verdi.

İçişleri Bakanı Aksu’nun polisin Erbakan’ın evine gittiğinden haberi yoktu. Aksu polisi çekerken, işin aslı ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın infazın gerçekleşmesi için yazdığı talimat üzerine polisin gittiği anlaşıldı. Temel Bey, Erdoğan, Erbakan’ın evinin etrafını polis tarafından kuşattırmadı.

Tam aksine haberi olduğu anda sert bir şekilde tepki gösterip polisi çektiği gibi Erbakan’ın hapse girmesini önleyen yasal düzenlemeyi yaptı.

Hem de Sezer’in vetosuna rağmen ikinci kez çıkardı. Erbakan’ın evinin etrafının polis tarafından kuşatılması Erdoğan’ın işi gibi bir algı oluşturmak vicdanlara sığmaz.

Bunun üzerine Erbakan’ın hapse girmemesi için çareler aranmaya başlandı. 4 kez hastane raporu alınarak Erbakan’ın hapse girmesi önlendi. Ama bu nihai çözüm değildi. Peki çözüm için ne yapıldı?

Recai Kutan, Şeref Malkoç, Bülent Arınç, Abdullah Gül, Abdulkadir Aksu, Cemil Çiçek, Sadullah Ergin, Hasan Kalyoncu o günlerin tanığıdır. Erdoğan’ın partisini kapatıp, kendisini hapse attırmak istedikleri bir dönemde Erdoğan, Erbakan’ı hapisten kurtarmak için gereken her türlü mücadeleyi verdi, yasa çıkardı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, veto etti. Erdoğan tekrar çıkardı. Bunun üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etti. Bu sırada yasal değişiklik sonucunda Erbakan’ın cezası 26 Mayıs 2008 tarihinde ev hapsine çevrildi. Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçilince 19 Ağustos 2008 tarihinde Erbakan’ın cezasını affetti.

Erdoğan, Erbakan’ı hapis cezasından kurtarırken Temel Karamollaoğlu kimin yanında yer aldı? Erbakan için çıkarılan kanun iptal edilsin diye Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.