DİTAM’dan ‘Diyarbakır yerel hizmetlerde neleri kaybediyor?’ paneli

27-02-2024
Etiketler DİTAM Diyarbakır Kayyum Tunç Soyer Feridun Çelik Nevin Soyukaya
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) “Diyarbakır yerel hizmetlerde neleri kaybediyor?” başlıklı bir panel düzenledi.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) “Diyarbakır yerel hizmetlerde neleri kaybediyor? “ başlıklı bir panel düzenledi.

Panele kentteki STK temsilcileri, uzman isimler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Feridun Çelik, DTSO başkanı Mehmet Kaya, İş konseyi Başkanı Mustafa Vural, aktivistler ve siyasetçiler katıldı.

Toplantıda “Kent, Çevre ve Kültürel Miras, Sosyo Kültürel Yaşam ve Politikalar, İktisadi Durum ve Kırsal Kalkınma, Kadınlar, Gençler ve Çocuklar” gibi temalara yer verildi.

Toplantıda tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın mesajları okundu.

Programı anlamlı ve değerli bulduğunu ifade eden Mızraklı, “Bilimin, vicdanın ve hafızanın rehberliği ile gösterdiğiniz çabalardan geleceğe önemli gönderileriniz çıkacaktır. Ne kadar fiziken uzağınızda olsak da halkımızın sevgilisi Demirtaş ile beraber sizlere en sıcak selamlarımızı ve yürek dolusu sevgi ve özlemlerimizi gönderiyoruz” dedi.

Mızraklı’nın mektubunun ardından başlanan programda söz alan Nevin Soyukaya, “Kent, Çevre ve Kültürel Miras” başlığı altında bir sunum yaparak kentte yaşanan hendek savaşlarına ilişkin “Kentin kolektif hafızasının büyük oranda tahribine neden oldu” dedi.

“Diyarbakır'ın kimliğini yansıtan kültürel hayat büyük ölçüde durma noktasına geldi”

Soyukaya, kayyumlara ilişkin ise “Kayyım belediyeciğin, kanunlara aykırı bir şekilde park alanlarını, rekreasyon alanlarını, eğitim, sağlık alanlarını iptal edip adeta bir emlak ofisi gibi kendi arazisinin değerini artırıp satılığa çıkarması ya da noktasal revizyonlarda oluşan rantın bir anlamda rüşvet çarkı oluşturmasına karşı ilgili sivil toplum kuruluşlarının farkındalık oluşturması, yasal süreçlerin işletilmesi ile ‘rant mekanizması’nın basın ve sosyal medya platformlarında gündeme getirilmesi bir çözüm olarak önerilebilir” ifadesini kullandı.

1999 yılında HADEP’ten Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Feridun Çelik, "1994 yılında bu kentin asıl sahipleri bir temsiliyet bulamadı. 1999 yılında biz yerel yönetimlere ilişkin vaatlerimizi halka sunamadık. Miting yapamadık. Ama halkımız büyük bir özveri ile bizi destekledi. Beklenti Kürt sorununun çözümüne ilişkindi. Kentimizi de kendimizi de kendimiz yöneteceğiz algısıyla geldik. Bu anlamda da büyük desteklerle 1999-2004 yıllarında başka bir belediyecilik tarzı koyduk" dedi.

“Sosyo Kültürel Yaşam ve Politikalar” üzerine bir sunum yapan Reha Ruhavioğlu ise “Kayyım çocuk kreşlerini kapattı. Amed Şehir Tiyatrosu, Aram Tigran Konservatuarı'nın bütün bu kültür kurumlarını hem ana dilliye hizmetlere hem de daha çoğulcu bir kültür hizmetlere bütün bu kurumları ortadan kaldırdı. Ve bu Diyarbakır'ın kimliğini yansıtan kültürel hayat büyük ölçüde durma noktasına geldi. Bu kurumların tekrar canlandırılması gerekiyor” dedi.

Meral Özdemir ise “Kadınlar, Gençler ve Çocuklar” başlığı için söz alarak kentte artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli