Kürtçe ile ilgili paylaşımı gündem olan avukat hakkında Van Barosu’ndan soruşturma

27-02-2023
Etiketler Kürtçe Van Barosu
A+ A-

Haber Merkezi – Van Barosu, sosyal medya hesabı üzerinden “Yanımda ben de o ortamın bir parçası iken Kürtçe konuşulmasından aşırı derecede rahatsız oluyorum” paylaşımı yapan avukat Melis Yıldız hakkında resen soruşturma açıldığını duyurdu.

Van Barosu’na kayıtlı avukat Melis Yıldız, Twitter hesabı üzerinden “Yanımda ben de o ortamın bir parçası iken Kürtçe konuşulmasından aşırı derecede rahatsız oluyorum. Bu resmen birinin yanında fısıltı ile kulaktan kulağa konuşmak ile aynı saygısızlığa sahip” paylaşımında bulundu.

Yıldız’ın Kürtçe ile ilgili paylaşımının “ırkçılık” olduğunu savunan çok sayıda kişi, sosyal medya üzerinden Yıldız’a tepki gösterdi.

“Re’sen soruşturma başlatılmıştır”

Van Barosu da avukat Yıldız hakkında resen soruşturma başlattıklarını duyurdu:

Baronun Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “Baromuz üyesi Av.Melis Yıldız’ın avukatlık meslek kuralları ile bağdaşmayan ve avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyen sosyal platformlardaki paylaşımları nedeniyle Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddelerince re’sen soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” denildi.

“Kırdığım herkesten özür dilerim”

Öte yandan konuya ilişkin tepkiler üzerine avukat Yıldız, özür dileyerek şu açıklamada bulundu:

“Bahsettiğim üzere paylaşımım nezaketle ilgiliydi, kesinlikle amacım ırkçılıkla ilgili değildir. Fakat çok farklı yerlere çekildi. Bu durumdan duyduğum üzüntümü sizinle paylaşmak isterim. Beni tanıyan arkadaşlarım da çok iyi bilirler. Kırdığım herkesten özür dilerim.

Gördüğüm lüzum üzerine ilgili tweetim ile ilgili son kez genel bir açıklama yapmak istiyorum. Bahsettiğim durum tamamen nezaket kuralları ile ilgilidir. Her türlü dilin varlığının bir zenginlik olduğunun bilincinde biri olarak ırkçı tüm söylem ve eylemlerin de karşısındayım.

Fakat ne yazık ki, belki bireysel belki de toplumsal hassasiyetten ötürü tüm izahlarıma rağmen attığım tweet farklı anlaşıldı ve birkaç kişi tarafından da kasti olarak en olmayacak noktaya çekildi.

Kürt dili, son derece zengin ve kadim bir dolmakla beraber yıllardır çeşitli politikalar ile unutturulmaya, köreltilmeye çalışılmıştır. Bu durum ne yazık ki Türkiye tarihinin insan hak ve özgürlükleri bağlamında kara lekesidir. Oysa ki devletler bu zenginlikleri ile güçlenir.

Yaklaşık iki yıldır da Hakkarili Kürt bir doktor ile evli olduğum için Van ilinde ikamet edip avukatlık yapmaktayım ve bir süredir de Kürtçe öğrenmek için yoğun bir çaba içerisindeyim.

Hukuka ve toplum normlarına uygun paylaşımım ‘iyi niyetli’ kimseleri rahatsız ettiyse ve yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiysem özür dilerim. Ancak tarafıma yöneltilen sınır aşıcı hareket ve söylemler ile ilgili de yasal süreç başlatacağımı bildirmek isterim.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli