Hukukçular, Oda Tv ve Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu

26-10-2022
Ömer Sönmez
Etiketler Sezin Uçar Aryen Turan Ümit Özdağ İzmir İstanbul Adalet İçin Hukukçular Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Demokrasi İçin Hukukçular
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul ve İzmir barosu seçimleri esnasında yaptıkları konuşmalar nedeniyle avukatlar Sezin Uçar ve Aryen Turan’ın hedef gösterilmesine tepki gösteren hukukçular, Oda Tv ve Ümit Özdağ hakkında “halkı kin ve düşmanlığına tahrik” suçundan suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul Çalayan Meydanında bir basın açıklaması yaparak, meslektaşlarının hedef gösterilmesine tepki gösterdi.

Kurumlar adına yapılan ortak açıklamada, 22-23 Ekim tarihlerinde İstanbul Barosu genel kurulu yapıldığı ve Av. Filiz Saraç’ın başkanlığa seçildiği hatırlatıldı.

Genel Kurul sonuçlarının yayımlanmasının hemen ardından Oda Tv’nin, "Kimyasalcılar kaybetti, Atatürkçüler kazandı” şeklinde bir haber başlığı altında Avukat Sezin Uçar’ı hedef gösterdiği ve “Bu sonuçlarla birlikte PKK’nın Türk Silahlı Kuvvetlerinin ‘kimyasal silah kullanıldı’ iddiasını dile getiren ve Hasan Kılıç’ın listesinden seçime giren Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) Grubu Başkan Adayı Sezin Uçar da seçimi kaybetmiş oldu” dediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Öncelikle meslektaşımız İstanbul barosunun 2022 yılında yapılan genel kurulunda hiçbir listeden aday olmamasına rağmen Oda Tv sırf meslektaşımızı hedef göstermek için  gazeteciliğin en temel etik ilkelerinden biri olan hakikatin ve doğru bilginin topluma aktarılmasına aykırı davranarak yalan haber yapmış; yaptığı yalan haberde de meslektaşımızı hedef haline getirerek ayrıca halkı kin ve düşmanlığına tahrik suçunu işlemiştir.”

Açıklamada, yine aynı tarihte yapılan İzmir Barosu Genel Kurulunda ÖHD İzmir Şubesi üyesi Av. Aryen Turan’ın konuşması boyunca bir grup tarafından hakarete uğradığı, tehdit edildiği ve konuşması kesilmeye çalışıldığı ifade edildi.

Turan’ın konuşmasının sonunda söylediği “Jin Jiyan Azadi” sloganı sebebiyle aynı grup tarafından fiziki saldırıya uğrama riskiyle karşı karşıya kaldığı, sonrasında hem ulusal kanallarca hemde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve başka kişilerce hedef haline getirildiği kaydedilen açıklamada, şu çözlere yer verildi:

“Aynı tarihlerde İstanbul'da ve İzmir'de yaşanan bu iki benzer olay ve sonrasında yaşananlar münferit olaylar değildir. İktidarın söylem ve pratikleri sebebiyle ülkede derinleşen faşizmin ve tekçi rejimin sonuçlarından biridir. Yine benzer şekilde bu saldırıya maruz kalan her iki meslektaşımızın da kadın olması tesadüf değildir. Bu olaylar hem iktidarın hem erkek yargının pratikleriyle yaygınlaşan kadın düşmanlığının baro genel kurullarında vücut bulmuş halidir. Bu mesele hem kadına hem de farklı etnik varoluşlara tahammül edememenin bir sonucudur. Bu da totaliter düşüncenin dışa vurumudur. Çünkü totalitarizm sadece teklik ister; başka düşünce ve yaşama tahammülü yoktur.

Bizler tüm bu saldırılara karşın aşağıda imzası bulunan hukuk kurumları olarak bu iki olayla ilgili suç duyurusunda bulunup faşizmle ve kadın düşmanlığıyla mücadelemizin başta hukuk alanı olmak üzere her alanda süreceğini yineliyoruz.”

Ümit Özdağ: Atatürk ne yaptı ise onu yapacağız

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Avukat Aryen Turan’un konuşmasının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak, “Fazla uzatmaya gerek yok. Atatürk ne yaptı ise onu yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli