TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor

26-10-2022
Etiketler Şebnem Korur Fincancı
A+ A-

Haber Merkezi - Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı İstanbul'da gözaltına alındı. Fincancı'nın Ankara'ya götürüleceği öğrenildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "TTB Başkanı ve Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı kabul edilemez bir şekilde gözaltına alınmıştır. Derhal serbest bırakılsın" şeklinde tepki gösterdi. 

Avukat Eren Keskin ise yaptığı paylaşımda "Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Bir Adli Tıp hekimi, TTB başkanı çağrılınca ifadeye gidecekken gözaltına alınıyor. Gözaltında tutulan gazeteciler ve Şebnem Korur Fincancı.. Sizi asla yalnız bırakmayacağız"ifadelerini kullandı.

Barolardan ortak açıklama: Derhal serbest bırakılmalı

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van baroları ortak açıklamayla TTB Başkanı Korur’un derhal serbest bırakılmasını istedi.

Baroların ortak açıklamasında “Türkiye’nin altına imza attığı sözleşme ve belgeler ile bir parçası haline geldiği evrensel insan hakları hukuku, insan hakları savunucularının korunmasını demokratik bir toplumun olmazsa olmaz esaslarından biri olarak kabul eder. Bu belgelerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre taraf devletler, bildirgede amaçlanan hakların meşru kullanımı çerçevesinde insan hakları savunucularını şiddet, tehdit, misilleme eylemi, fiili veya hukuksal ayrımcılık, baskı veya diğer keyfi hareketlere karşı korumakla, tüm bu sıralananları suç olarak kabul etmek ve işlem yapmakla yükümlüdürler” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında “Yargı makamlarının “hukuki dayanaktan yoksun, temel hakları ihlal edici ve öngörülemez pratiği yasal güvencelerin de ihlalini beraberinde getirmektedir. Şebnem Korur Fincancı’nın hekimlik ve hak savunuculuğu kimliğiyle değerlendirmelerinin suçlama konusu yapılması ve ceza soruşturmasının yürütülmesi ve gözaltına alınması ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik hakkının keyfi yargı pratiğiyle ihlal edildiğini göstermektedir” denildi. 

Baroların açıklamasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Şebnem Korur Fincancı’nın görevden alınması amaçlı yaptığı başvuru meslek örgütlerine ve sivil topluma açık bir gözdağı olduğu ve olup kabul edilemez olduğu kaydedil.

Açıklamada, Şebnem Korur Fincancı’nın hak savunucusu ve hekim olmasından kaynaklı değerlendirmelerinin suç oluşturmadığı belirtilerek, bir an önce serbest bırakılmasını talep edildi.

CHP’den ilk tepki

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alınması sonrası CHP'den ilk açıklama geldi.

Sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması ve onun üzerinden TTB’ye yönelik saldırılar demokrasi görüntüsü değildir" dedi.

Özel'in açıklaması şöyle:

"Hoşunuza giden konular konuşulabilince değil en aykırı en rahatsız edici görüşler özgürce konuşulabilince buna ifade özgürlüğü diyoruz.

Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması ve onun üzerinden TTB’ye yönelik saldırılar demokrasi görüntüsü değildir.

Asla kabul edilemez!"

>

TBB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında kimyasal silah iddiaları hakkında Medya Haber’de yaptığı açıklamalar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

TSK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiaları hakkında konuşan Fincancı, yayında "Daha önce de incelemiştim. Sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bağımsız heyetleri bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğunu belirten Fincancı, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” diye konuşmuştu.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada soruşturma gerekçesinde şu ifadelere yer verilmişti:

"20.10.2022 tarihinde PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi kapsamında Terör Örgütü Propagandası Yapmak ve 5237 yılı Türk Ceza Kanununun 301/2. maddesi kapsamında Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama suçlarından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımzca soruşturma başlatılmıştır."

Erdoğan kabine toplantısı ardından Korur'u hedef almıştı

Kabine toplantısı ardından açıklama yapan Erdoğan Türk Tabipler Birliği  Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı eleştirerek şunları söylemişti:

“TSK'nın yürüttüğü sınır ötesi harekatlara iftira atan TTB Başkanı ile alakalı yargı harekete geçmiştir. Bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek. Gerekirse yasal düzenleme ile bu ismin de değişmesini sağlayacağız. Terör örgütünün diliyle konuşarak alçakça müftan eden böyle bir şahsın adı, Türk'le başlayan bir kurumun başında olması milletimizin her bir ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına ve mahkemenin vereceği karara göre bu kişi ve kurumla ilgili adımlar atılacaktır.”

Erdoğan, “Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdim” dedi.

PKK: TSK kimyasal silah kullandı

PKK 18 Ekim'de yaptığı açıklamada son iki ay içerisinde Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde 17 üyesinin “kimyasal saldırı” sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, bu örgüt üyelerinin kimlik bilgileri de kamuoyu ile paylaşıldı.

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021 Şubat ayında Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metîna bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullanıldığı öne sürüldü.

TSK’nın 2021 yılı boyunca 367 kez “yasaklı bomba” ve “kimyasal silah” kullandığı ifade edilen açıklamada, bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

14 Nisan ile 14 Ekim tarihleri arasındaki 6 aylık süre zarfında aynı silah ve bombaların 2 bin 467 kez kullanıldığının tespit edildiğine vurgu yapılan açıklamada, daha önce 27 örgüt üyesinin kimlik bilgilerinin değişik tarihlerde yapılan açıklamalarda kamuoyuna duyurulduğu kaydedildi

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kayıp Rojin Kabaiş’in babası Rûdaw’a konuştu. / Video alıntısı / Rûdaw

Kayıp Rojin Kabaiş’in babası Rûdaw’a konuştu: Kimseyle sorunu yoktu, kimseden şüphelenmiyoruz

Baba Nizamettin Kabaiş kızını 3-4 gün önce Diyarbakır'dan kendisinin bizzat okula getirdiğini ve hiçbir sorun yaşamadığını, herhangi bir sorunu olsa dahi bunu annesiyle, kız kardeşiyle ya da kendisi ile paylaşacağını söyledi.