İstanbul'da sanal oyunlar festivali düzenlendi
İstanbul (Rûdaw) - Gaming İstanbul veya Dijital Oyunlar ve Uygulamalar Festivali, İstanbul’da düzenlendi.
Teknoloji ve bilimin dünyanın her yerindeki gelişimi insanlığa yeni alanlar açıyor. Bu alanlardan biri de sanal oyun dünyası, yani gerçek dünyanın dışındaki dünya.
Dünya çapında bu alanın boyutu giderek artıyor ve milyonlarca dolarlık rekabet sürüyor.
Milyonlarca insan, sanal dünyada her gün saatlerce bilgisayar başında vakit geçiriyor.
Gaming İstanbul’a veya Dijital Oyunlar ve Uygulamalar Festivali’ne yüzlerce kişi farklı kostüm, makyaj ve aksesuarlarla katıldı.
Gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki rekabet kızışıyor. Şehrin gerçek yaşamının içinden gelen insanlar bu festival alanında gerçek hayattan dijital dünyaya katılıyor.
Aybüke isimli katılımcı, "Ne kadar zaman geçirdiğim zamanına göre değişiyor. Yani yazın mı yoksa okul zamanı mı olduğuna göre değişiyor. Tabii biraz bir şeyleri erteleyip oynamak eğlenceli geliyor” dedi.
"Oyunlar hayatımda yeni bir kapı açıyor"
Mertcan Kusen isimli katılımcı da, "Ben Star Wars filminden Manowar'ın askeriyim. Oyunlar benim hayatımda şöyle bir yer kaplıyor. Farklı bir evrene kapı açıyor bir nevi. Arkadaşlarımızla sosyalleşmemiz de ayrıca çok keyifli oluyor ve yeni şeyler keşfetmemize olanak sağlıyor" diye konuştu.
Dünyadaki dijital oyunların hacmi 200 milyar dolara ulaşmış durumda. İstatistikler bu pazarın büyüklüğünün dünya çapında 200 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Yaklaşık 3 milyar insan hayatının bir kısmını dijital dünyada geçiriyor.
Yapımcı Cenk Meral de "Türk gençleri bilgisayar oyunu oynamayı çok seviyor. Özellikle oyun sektöründeki son gelişmelerden sonra Türkiye'de de çok fazla girişim oluşmaya başladı, ama daha çok mobil sektöründe. Bizim yaptığımız iş biraz daha bilgisayar oyunu. PlayStation, Double A kategorisindeki oyunlar. Bu kategoride çok oyun yapılmıyor, biz burada bir boşluk gördük ve buraya yükleniyoruz” diye konuştu.
Türkiye aynı zamanda uygulama ve oyun oluşturma alanında da gelişmiş ülkelerden biri. Bu alanda para harcayanların sayısı ise 12 milyona ulaştı. Türkiye'nin küresel pazardaki payı yaklaşık 1,4 milyar dolara ulaştı.
Geçtiğimiz yıl İstanbul, sektörde Londra'dan sonra en çok sözleşme imzalanan ikinci şehir oldu. 3 gün gün süren ve 30.000 kişinin katıldığı festivalde katılımcılar yeni uygulama ve oyunları da denedi.