Kobani Davası’na katılan barolar: Adil yargılanma hakkı açısından endişeliyiz

26-04-2021
Rûdaw
Etiketler Kobani Davası Diyarbakır Barosu Urfa Barosu Açıklama
A+ A-

Haber Merkezi - Kobani Davası’na katılan 7 baro, adil yargılanma hakkı ile ilgili endişelerini dile getirdi.

6-8 Ekim olayları olarak bilinen Kobani Davası, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince bugün görülmeye başlandı.

Davayı takip eden Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Urfa, Şırnak ve Van baroları yaptıkları ortak açıklamada, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin gün boyunca sanıkları ve savunma avukatlarını engelleyen tutumu nedeniyle biz baro başkanlarında mahkeme heyetinin adil bir yargılama yapmayacağı yönünde kanaat oluşturmuştur” denildi.

7 baronun açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile aynı dönemde HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu ve yargılandıkları Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılması planlanan ve kamuoyunda “Kobanî Davası” olarak bilinen dava dosyasının ilk duruşması bugün (26/04/2021) Ankara Adliyesinin Sincan Yerleşkesinde başladı. Maalesef Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin gün boyunca sanıkları ve savunma avukatlarını engelleyen tutumu nedeniyle biz baro başkanlarında mahkeme heyetinin adil bir yargılama yapmayacağı yönünde kanaat oluşturmuştur.

Ceza yargılamasının nihai amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Avukatlar yargı faaliyetinin üç sac ayağından biri olan bağımsız savunmayı temsil etmektedirler. Sanık müdafilerinin duruşmaya alınmadığı, avukatlar olmaksızın işlemlere devam edilmesi, redd-i hakim taleplerinin değerlendirilmediği, sanıkların okunan iddianameyi duymadığı bir ortamda yapılan işlemleri yargılama faaliyeti olarak nitelendirmek mümkün değildir. Ceza yargılanmasının temel ilkelerini dahi dikkate almayan mahkeme heyeti kanuna ve insan hakları belgelerine açıkça aykırı kararlar almıştır. Duruşma esnasında söz konusu hukuka aykırı karar ve işlemlerden vazgeçilmesi ve adil bir yargılamanın tesisi adına gereken hassasiyetin mahkemece gösterilmesi için baro başkanları olarak mahkeme heyeti ile yaptığımız görüşmelerden de amaçlanan neticeye varılamamıştır. Mahkemece tüm usul işlemleri sanık ve savunma avukatları duruşma salonunda yokmuşçasına yerine getirilmiştir.

Baro başkanları olarak daha önce de kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda belirttiğimiz üzere; yargı organlarının politik meselelerde araçsallaştırılmaması, yargı organları üzerindeki etki ve tesir amacıyla siyasal iktidarın yargısal faaliyetleri etkileyecek söylemlerden kaçınması ve temel bir insan hakkı olan, her şüpheli ve sanığın sahip olduğu adil yargılanma hakkının tesisi için yargı organı/mahkemeleri üzerlerine düşen tarihi sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısını bir kez daha yinelemekteyiz.

Mahkeme heyetinin bugün ortaya koyduğu tutumun, yürütme organını temsil edenler ile iktidar olmanın konforuyla hareket eden kimselerin henüz yargılama başlamadan hüküm verilmiş gibi yaptıkları açıklamalarından bağımsız olmadığını gözlemlemekteyiz. Bu haliyle siyasal faaliyetleri kriminalize edilerek serbest siyaset ve seçim hakkı ihlal edilen kişilerin yargılandığı bu dava dosyasında, mahkeme heyetinin yanlı ve kanuna aykırı tutumunun devam etmesi halinde adil bir kararın çıkmayacağı endişemizi kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz.”

Bugün görülen Kobani Davası’nda Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel'in reddi hakim taleplerini yazılı olarak vermesi için süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti, UYAP üzerinden verilen dilekçeleri reddederek, duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli