PİA'li Kaya: İktidar kayyım politikasından vazgeçmedi

26-03-2024
 eski Ergani Belediye Başkanı ve PİA üyesi Ahmet Kaya
eski Ergani Belediye Başkanı ve PİA üyesi Ahmet Kaya
Etiketler Ahmet Kaya İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) HDP DEM Parti Kayyım 2024 Yerel Seçimler
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) –  Kayyımla görevden uzaklaştırılan eski Ergani Belediye Başkanı ve PİA üyesi Ahmet Kaya, güçlü bir tepki gösterilmediği için iktidarın kayyımlar politikasından vazgeçmediğini ve bu politikayı önümüzdeki dönemde de sürdürebileceğini söyledi.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) üyesi ve kayyım ile görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı  Ahmet Kaya, HDP’nin elindeki belediyelerin alınmasına yönelik yürütülen bir politika sonucu görevden alındığını, bunun için doğru olmayan ‘hukuki gerekçeler’ oluşturulduğunu söyledi.

PİA, 2019 yerel seçimlerinde HDP ile ittifak yapmış, HDP şemsiyesi altında Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki belediyeyi kazanmıştı.

Ergani’de HDP’den belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesiyle 23 Mart 2020’de görevden uzaklaştırılmış, yerine ilçe kaymakamı kayyım olarak atanmıştı. Yapılan yargılamalar sonucunda beraat almasına rağmen belediye başkanlığı iade edilmemişti. 

Ahmet Kaya HDP’li olmamasına rağmen görevden uzaklaştırılmasına yapılan gerekçelere ilişkin şunları söyledi:

“Bizi krimanileze ederek cezalandırmak istediler”

“HDP’li tüm belediyeler için ‘terörü finanse’ etmekten dosya hazırlanmıştı. Benim HDP kökenli olmamam dikkate alınmadı, çok da önemsenmedi. Çünkü HDP şemsiyesi altında seçime girdik. İkincisi; bizim HDP ile ittifak halindeki partileri de HDP ile birlikte  ‘kriminalize’ ‘terörize’ etmeye çalıştıkları şeklinde yorumlanabilir. Partimize ‘terör’ suçlaması yapmaları için herhangi  bir gerekçe oluşturulması zordu. HDP belediyesi olduğumuz içim bizi de aynı şekilde suçlayarak ‘terörize’ etmeyi hedeflediler. Bu şekliyle HDP ile ittifak yapan partileri de kriminalize ederek cezalandırmış oldular.”

Görevden alınmasına başta Ergani halkı olmak üzere AK Parti, Saadet ve CHP’den de itiraz geldiğini söyleyen Kaya “İtiraz benim farklı bir partiden gelmemle alakalıydı. HDP’lilere rahatlıkla bu tür suçlamalar yapılıyordu. Ama Ahmet Kaya gibi PİA’dan gelen hakkında hiç dosya bulunmayan bir isim HDP’ye selam verdi, ittifak kurdu diye mi terörist oldu? Bir gece de bu insan nasıl terörist olur şeklinde tepkiler geldi. İktidar tepkilere kulaklarını kapadı, mahkemenin hakkımdaki beraat kararına rağmen göreve iade edilmedim”  ifadelerini kullandı.

“Kayyımlar sürecinde Ergani büyük zarar gördü”

Görevden alınması nedeniyle Ergani ilçesinin büyük zarar gördüğünü dile getiren Kaya, kayyımın ilçenin ihtiyaçlarına uygun hizmetler yapmadığını belirterek şunları söyledi:

“Ergani için çok önemli projelerimiz vardı, bunları hayata geçiremedik. Popüler, çok öne çıkacağımız çalışmaları tercih etmedik. İlçenin temel ihtiyaçlarını giderecek planlar yaptık. Bunlar engellenmiş oldu. Kayyımlar ne yaptı? Temel hizmetleri değil, daha çok gözle görünür ama temel olmayan çalışmalara ağırlık verdiler ki, yarın 'kayyım ne yaptı' dendiğinde 'işte bakın şunları yaptık' demek için yaptılar. Yani Ergani’nin temel ihtiyaçları ihmal edildi, ihtiyaç duyulmayan çalışmalar yürütülerek kendi çıkarlarını esas aldılar. Aynı zamanda büyük bir yağma da yaşandı. Bütçe çarçur edildi, Ergani için para harcanmadı.”

DEM Parti 31 Mart yerel seçimlerinde PİA ile ittifak yapmadı.

“İktidar kayyım politikasından vazgeçmedi”

Seçimlerde DEM Parti’nin kazandığı belediyelere yeniden kayyım atanma ihtimali olup olmadığına ilişkin tahmininin ne olduğuna ilişkin gelen soruya ise Ahmet Kaya şu yanıtı verdi:

“Kayyım atanması için gösterilen gerekçeler herhangi bir hukuka veya vicdani bir gerekçeye dayanmadığı, keyfi bir tutum olduğu için bunu tahmin etmek çok zor. Ama bana göre, iktidarın kayyımlar politikası devam edecektir, çünkü bu politikadan faydalanmakta. Eğer kayyımlar atandığında halktan kayyımlara büyük bir tepki gösterilseydi, iktidar bu politikasını gözden geçirebilirdi. Ancak maalesef ne HDP ne de diğer partiler –biz de dahil- güçlü bir tepki gösteremedi. Gösterilen tepkiler de iktidarın politikasını değiştirmesi için bir etkide bulunacak düzeyde olmadı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli