Çavuşoğlu: 90 ülkeden 10 bin 500'e yakın kişi arama kurtarma görevinde yer aldı

26-02-2023
Etiketler Mevlüt Çavuğoğlu Türkiye Adıyaman Maraş depremi
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yavaş yavaş depremzedeleri çadır kentlerden, konteyner kentlere taşıdıklarını belirterek, “Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘1 yıl içinde milletimize sözümüz var, kalıcı konutları yapıp tüm deprem bölgelerinde teslim edeceğiz.' dediler. Bir yıl içerisinde kalıcı konutlar yapılıncaya kadar vatandaşlarımızın yaşadığı yerlerde şartları geliştirmek de bizim görevimiz” dedi.

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde incelemelerde bulunan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, genel itibarıyla okullarda çok büyük hasar oluşmadığına değinerek, depremin başından beri farklı illerden gelen valiler, kaymaklar ve belediye başkanlarına teşekkür etti.

Deprem bölgelerindeki konteyner ve çadır kentlerde yemek, eğitim, temizlik, sağlık, gıda, psikososyal destek ihtiyaçlarının giderildiğini belirten Çavuşoğlu, “Yavaş yavaş vatandaşlarımızı çadır kentlerden, konteyner kentlere taşıyoruz çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘1 yıl içinde milletimize sözümüz var, kalıcı konutları yapıp tüm deprem bölgelerinde teslim edeceğiz.' dediler. Bir yıl içerisinde kalıcı konutlar yapılıncaya kadar vatandaşlarımızın yaşadığı yerlerde şartları geliştirmek de bizim görevimiz” şeklinde konuştu.

“20 sahra hastanesi aktif”

Yurt dışından gelen desteklere ilişkin koordinasyonun ilgili kurumlarla özellikle AFAD'la yaptıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, deprem bölgesindeki şehirlerde diplomatları görevlendirdiklerini, Adana'ya 4, diğer şehirlere ikişer büyükelçi gönderdiklerini söyledi.

Deprem bölgelerine 90 ülkeden 10 bin 500 kişiye yakın arama kurtarma ekibinin geldiğini belirten Çavuşoğlu, bugün Özbekistan ve Gürcistan ekiplerinin çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine döndüğünü anlattı.

Çavuşoğlu, şu anda Azerbaycan ve Filipinler’den 700 kişilik ekibinin faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, "Vatandaşlarımızdan bazı ihbarlar geliyor. Henüz daha ulaşamadığımız yakınları var. Hatay Antakya'da görev yapan büyükelçimiz Devrim Öztürk dahil ulaşamadığımız kişiler var" dedi.

Bölgeye 27 ülkeden 30 sahra hastanesinin bazılarının arama kurtarma ekipleriyle geldiğini aktaran Çavuşoğlu, şu anda 10'unun döndüğünü 20'sinin aktif hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.

"15 bin 725 konteynerin gelmesi için planlamaları yaptık"

Çavuşoğlu, konteynerin yanında kırsal kesimlerde çadır taleplerinin devam ettiğini ve ihtiyacın karşılanması için yurt dışından da çadırların gelmesi konusunda çalıştıklarını söyledi.

Katar'dan 10 bin konteyner geleceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Gemilerle yola çıkmaya başladı. Süveyş Kanalı'na gemiler ulaştı. Birkaç gün içinde ilk gemiler inşallah İskenderun Limanı'na gelmiş olacak. 15 bin 725 civarında konteynerin Türkiye'ye gelmesi için de planlamaları yaptık” dedi.

Çavuşoğlu, uluslararası kuruluşların desteğinin yanında NATO'nun da ilk etapta 4 bin kişilik konteyner çadır karışımı yaşam merkezi projesi kapsamında ilk etap malzemelerinin İskenderun'a geldiğini belirterek, yerleşim biriminin 2 bin 400 kişiliğinin Antakya, 1600'ünün de İskenderun'da kurulacağını bildirdi.

Bu kapsamdaki gerekli ürünlerin yarın ve salı günü İtalya'dan yola çıkacağına değinen Çavuşoğlu, ayrıca NATO'nun, herhangi bir üyeden itiraz gelmemesi durumunda ikinci 4 bin kişilik yaşam alanı kurabileceğini bildirdiğini ifade etti.

“Yurt dışı yardımları ve planlamalar sürüyor”

Çavuşoğlu, dünya genelinden mali yardım tekliflerinin de geldiğine dikkati çekerek, "Ülkelerin resmi taahhütleri var. Diğer taraftan o ülkelerde iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının kampanyayla Türkiye'ye yardım için aktarmak istedikleri kaynakları, AFAD ve Kızılayın ilgili hesaplarına yönlendiriyoruz. Önümüzdeki süreçte BM'nin 3 aylık acil yardım çağırısı çerçevesinde toplanacak miktarın nerelere harcanacağını da ilgili kurumlarımızla koordine ediyoruz. Biliyorsunuz Avrupa Birliği Brüksel'de konferans düzenlemek istedi. Biz bu arada BM Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ile önümüzdeki süreçte nerelere ihtiyaç duyulacak, bunun raporlamasını da yapıyoruz. Strateji Bütçe Başkanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız da diğer kurumlarımızla" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, amaçlarının, bir an önce yaraların sarılması, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve tekrar deprem bölgelerinin ihya edilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.