ÖDP Başkanı: SYRIZA dalgası sürecek

26-01-2015
İnan Gedik
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Yunanistan’da yapılan genel seçimlerden Radikal Sol Koalisyon’un (Syriza) zaferle çıkması Türkiye’de sol partiler için umut oldu. Aynı zamanda SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile yakın arkadaş olan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eşbaşkanı Alper Taş, SYRIZA dalgasının Avrupa’da devam edeceğini söyledi.

 

Seçimler öncesinde Yunanistan’a giderek SYRIZA’ya destek veren Taş, Rûdaw’a konuştu.


 

SYRIZA’nın “çoğulcu yapısını koruyarak ve sokağın sesine kulak vererek, sokağın taleplerini inandırıcı bir programa dönüştürerek” başarılı olduğunu belirten Taş, ekonomik krizin de başarıda etkisinin büyük olduğunu söyledi.

 

Taş, diğer Avrupa ülkelerinde sosyal demokrat partilerin neo-liberal politikaların taşıyıcısı oldukları için başarısız oldukları tespitinde bulunarak, “Yunanistan’da da PASOK karşısında bağımsız çizgisini koruyan SYRIZA başarılı oldu” dedi.

 

SYRIZA dalgasının Avrupa’da devam edeceğini belirten Taş, “Bu dalga bitmeyecek. İspanya ve Portekiz var sırada. Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor” diye konuştu.

 

Taş, SYRIZA’nın Marksist sol literatürde anlaşıldığı gibi bir parti olmadığını, Sovyet devrimi gibi bir devrim beklemenin de gerçekçi olmayacağını ifade ederek, “SYRIZA’yı emek yanlısı, sosyal politikalardan yana, sosyalizmi amaçlayan ama geçiş sürecini yani sosyalizmin maddi altyapısını oluşturmaya çalışan bir parti olarak görmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yunanistan’da SYRIZA’nın iktidara gelmesinin Türkiye’de olumlu bir etki yaratabileceğini ifade eden Taş, şöyle dedi:

 

“Pozitif etkisi olsa bile aynısının Türkiye’de de olduğunu söylemek doğru değil. Yunanistan’da seçmenler oy verirken insanların dinsel inancına, mezhebine, kültürel durumuna, kimliğine göre oy vermiyor. Orada insanlar sınıfsal eksenli bakıyor. Türkiye’de ise öyle değil. Bizde aşiret, din, mezhep, kimlik her şey var.”

 

Taş, aynı yakından tanıdığı SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ı ise “Mütevazı, sempatik, insanlarla rahat ilişki kuran, yetenekli, birikimli ve imaj çalışmasıyla değil mücadelenin içinden gelmiş” biri olarak tanımladı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli