Hükümet programı: Cemevleri, süreç ve yeni anayasa vurgusu

25-11-2015
Rûdaw
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de 64. Hükümet’in programında “Demokratikleşme ve Yeni Anayasa” başlığı ilk sırada yer aldı.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 82 sayfayı bulan 64. Hükümet programını TBMM Genel Kurulu’nda okuyor. 4 sayfalık sunuş bölümünün ardından 10 sayfalık ‘Demokratikleşme ve Yeni Anayasa’ bölümü yer aldı.

 

Diğer başlıklar ise ‘İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum’, ‘İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi’, ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim’, ‘Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre’ ve Vizyoner ve Öncü Ülke’ oldu.

 

Son bölümde, ‘reform’ vurgusu öne çıktı.

 

Çözüm süreci

 

“Çözüm süreci”ne de değinilen programda, “Çözüm iradesini ortaya koyduğumuz Milli Birlik ve Kardeşlik sürecin­de dönüm noktası Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan olarak, 2005 yılında Diyarbakır’da yaptığı konuşma olmuştur” denildi.

 

Erdoğan’ın yaptığı konuşma ile “tabuların yıkıldığı, etnik temelli sorunlara demokratik süreç içerisinde çözüm bulunacağının dile getirildiği” belirtildi.

 

Süreçle ilgili ayrıca, “Hükûmetimiz, bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecektir. Demokratikleşme ile eş zamanlı olarak yatırım, üretim ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi başta olmak üzere, terörden etkilenen yörelerimizin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönük çalışmaları hızlandırarak devam ettireceğiz” ifadeleri yer aldı.


Cemevlerine hukuki statü

 

Programda ayrıca Aleviler’in inanç ve kültür temelli taleplerinin karşılanacağıve cemevlerinin huhki statüye kavuşturulacağı belirtildi.

 

“Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız” diyen Davutoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları olmak üzere Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız vererek, her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli