Hakan Fidan: Gazzelilerin yurtlarından sökülüp atılmasına razı olmayacağız

25-10-2023
Etiketler Hakan Fidsn Gazze Filistin Katar İsrail İsrailli
A+ A-

Haber Merkezi – Dün Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, oradan Katar’a geçti. Hakan Fidan, Doha’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Gazze’ye yönelik saldırılar düzenleyen İsrail'i uyaran Hakan Fidan, “Gazzelilerin yurtlarından sökülüp atılmasına razı olmayacağız. Gazze'de toplu cezalandırmaya dönen saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. İsrail bu yanlıştan acilen dönmelidir” dedi.

Bakan Fidan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Gündemimizdeki en önemli konu Gazze'de devam eden savaştır. Gazzelilerin yurtlarından sökülüp atılmasına razı olmayacağız. Gazze'de toplu cezalandırmaya dönen saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. İsrail bu yanlıştan acilen dönmelidir.

“Kara harekatı bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir”

Gazze'ye yönelik bir kara harekatı bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir. Ateşkes ilan edilmeli yardımlar için koridor kurulmalı. Kınama ile eleştirmek ile bir yere varılmayacağını görüyoruz. Artık somut adımlar için harekete geçme zamanı geldi.

Çözümün yegane yolu bağımsız Filistin devletinin hayata geçirilmesi ile mümkündür. İşte bu nedenle biz somut bir öneri olarak garantörlük mekanizmasını gündeme getirdik. Bölgemiz dönüm noktasında. İçinde bulunduğumuz konjonktürde ya daha büyük bir savaşa ya da daha büyük bir barışa gideceğiz.

Kimileri bu yangına körükle gidiyor. Mevcut durumu önleyemezsek tüm dünya daha kötü bir yere gidecek. İsrail senelerdir kınamalara kulak tıkamaya, bildiğini okumaya devam ediyor. Artık somut adımlar için harekete geçme zamanıdır. Filistin meselesi adil bir sonuca kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı bir barış mümkün olmayacaktır.

“İsrail'i cesaretlendirenler de bu suça ortak olmaktadır”

Dayanışma kisvesi altında İsrail'i cesaretlendirenler de bu suça ortak olmaktadır. Filistinli kardeşlerimizin çocuk, hasta, yaşlı demeden okullarda, hastane ve camilerde bile hedef alınması insanlığa karşı işlenen bir suç niteliğindedir. Katar insani durum bağlamında şimdiye kadar yapıcı ve fedakar bir rol üstlendi. Katarlı kardeşlerimizin çabaları her türlü takdire şayandır. Bugünkü görüşmelerimiz bu bağlamda çok faydalı oldu.”

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani de “İsrail-Filistin çatışmasında uluslararası hukukun ihlaline karışan tüm taraflar hesap vermeli. Türkiye'nin Filistin halkının haklarını destekleyen duruşunu takdir ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli