AK Parti Sözcüsü Çelik’ten ‘Zaho' açıklaması

25-07-2022
Etiketler Ömer Çelik AK Parti Zaho Saldırısı Irak
A+ A-

Haber Merkezi – AK Parti Sözcüsü Çelik, Zaho’da sivillerin hayatını kaybettiği saldrııyla ilgili, “Kardeş Irak halkını kendimizden ayırmayız. Tipik bir PKK saldırısı olduğu net ve açıktır” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK gündemine ilişkin açıklamada bulundu.

Duhok’un Zaho ilçesi Perex köyündeki bombardımanda 9 sivilin hayatını kaybetmesi 31 kişinin yaralanmasına ilişkin yapan Çelik, saldırının Türkiye tarafından yapıldığını reddetti.

Çelik, konu hakkında şunları söyledi:

"Biz geçmişte pek çok provokasyonla karşılaşmış bir ülkeyiz, provokasyonlara karşı deneyimliyiz. Terörle mücadeleyi verirken herhangi bir şekilde kardeş ülkelere zarar vermemek, kendi milli güvenliğimizin gereklerini yerine getirirken kardeş ülkelerin de güven içerisinde olmasına, kardeş ve dost ülkelerin, komşu ülkelerin de güvenliğinin sağlanmasına her zaman önem göstermiş bir ülkeyiz. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetlerinin sivillere karşı herhangi bir eylemde bulunmaması için dünyanın en hassas ordusu olduğunun altını bir kere daha çizmek isterim. Yani birçok çatışma bölgesinde bile oradaki bağımsız raporlar, bağımsız gözlemciler bile bunu ifade etmektedir. En zor koşullarda bile Türk Silahlı Kuvvetleri bu hassasiyeti göstermiştir. Tabii PKK terör örgütüne karşı ve PKK'nın Suriye'deki koluna karşı bir operasyon hazırlığının olduğu bir dönemde bu çerçeve içerisinde Irak'ta meydana gelen olay, Irak'ın kuzeyindeki saldırı, hemen birilerinin Türkiye'yi suçlaması, açık ve net bir şekilde söylemek isterim ki planlı bir provokasyondur. Bu planlı provokasyon, Türkiye'nin PKK ile mücadelesini, hem Irak'taki hem Suriye'deki PKK unsurlarına dönük mücadelesini akamete uğratmaya dönük planlı bir provokasyondur.”

“Bir hatamız olduğunda Irak ile açık ve net bir şekilde paylaşırız”

“Bu saldırı sonrasında hızlı bir şekilde Türkiye'nin hedef gösterilmesi son derece yanlıştır” diyen Çelik, “Kardeş Irak halkını kendimizden ayırmayız, kardeş Irak halkının bütünlük, güvenlik ve refah içerisinde yaşaması bizim en büyük arzumuz ve gayemizdir. Yıllardır da bunun için gayret etmekteyiz. Herhangi bir şekilde Irak halkına zarar verecek bir eylemin Türkiye'den kaynaklanması söz konusu olamaz. Bir hatamız olduğunda da biz bunu Iraklı makamlarla, Irak halkıyla açık ve net bir şekilde paylaşırız” dedi.

Çelik, “Irak'ın kuzeyinde meydana gelen o saldırının tam Türkiye'nin Suriye'ye dönük hazırlıkları devam ederken gündeme getirilmesi planlı bir provokasyondur ve bunun bu işlerde uzmanların ve uzman olanların geçmişteki birtakım eylemlerle mukayese ettiği zaman açık ve net görebileceği gibi kullanılan mühimmattan ve silahtan olayın gerçekleşmesinde kullanılan yönteme kadar tipik bir PKK saldırısı olduğu net ve açıktır. Bu, PKK'ya özgü bir yöntemdir. PKK'nın elinde işte bu çeşitli birtakım malzemelerle gerçekleştirebileceği, geçmişte de gerçekleştirdiği bir eylemdir. Bu sebeple bir kere daha söylüyoruz ki Irak halkı ile ortak düşmanımız, PKK başta olmak üzere terör örgütleridir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'den DSG’ye taziye mesajı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Rojava’da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen SİHA saldırısında hayatını kaybeden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutan Yardımcısı Salwa Yusuf için başsağlığı dilemesini “Vahim bir adım” diye nitelendiren Çelik, “Bizim NATO'daki müttefikimiz taziye mesajını yayınlıyor. Bu büyük bir ilkesizlik, kınıyoruz. Vahim bir adım. Kim bu kuvvet; bizim NATO'daki müttefikimiz. Bu müttefikimiz terörist için taziye mesajı yayınlıyor. Ondan sonra nasıl konuşacaksanız terörle mücadele diye” ifadelerini kullandı.

Tahıl koridoru

Çelik, Ukrayna’dan Tahıl Koridoru hakkında ise şunları söyledi:

“Türkiyesiz bu meselelerin konuşulması söz konusu değildir. Bu son olarak ortaya çıkan tahıl koridoru meselesi Cumhurbaşkanımızın burada gösterdiği dirayetle güçlü şekilde çözülmüştür. Rusya - Ukrayna taraflarının bir araya getirilmesi son derece önemlidir. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu irade ile ilgili olarak gelen olumlu tepkiler insanlığın gıda krizinden kurtarıldığını göstermiştir.

Önemli olan bu çocuğa sahip çıkılması. Hiçbir şekilde yalnız bırakılmayacağının altını çizmek isterim. Bu evladımıza sahip çıkacağız ve bundan sonraki gelişmeleri de takip edeceğiz. Aile Bakanlığımız devrede, durumu yakından takip ediyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli