Şeyh Said’in torunları mahkemeden üç talepde bulundu

25-04-2023
Şevket Herki
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Şeyh Said Mahkeme Mezar yeri Kabir Diyarbakır Kasım Fırat Diyadin Fırat
A+ A-

Ankara (Rûdaw) -  Şeyh Said ve 46 arkadaşı, 25 Haziran 1925'te Diyarbakır'da, Şeyh Said Meydanı olarak bilinen Dağkapı Meydanı'nda idam edildi. Ancak defin yerleri bugüne kadar da gizli tutuldu.

Şeyh Said Derneği ve Diyarbakır Barosu, Şeyh Said ve 46 arkadaşının kabrinin yerinin tespit edilerek kendilerine bildirilmesi için Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Bilindiği üzere mezarlarının yeri tespit edilemedi, aileye Şeyh Said'in mezarının yeri hakkında bir şey söylenmedi. Diyarbakır'da bir belge de yok. İçişleri Bakanlığı'na başvurduk ama bakanlık cevap vermedi. Bunun üzerine Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtık” dedi.

Şeyh Said Derneği, Şeyh Seyid'in kabrinin yerinin ortaya çıkarılması için İçişleri Bakanlığından defalarca talepte bulundu. Ancak istekleri sonuçsuz kaldı.

Şeyh Said'in torunu ve Şeyh Said Derneği Başkanı Kasım Fırat, "Büyük ihtimalle Diyarbakır'dalar ve yerleri de biliniyor ve muhtemelen Dağ Kapı'dalar. Bunu birçok kişi biliyor, biz de biliyoruz ama resmi olarak kabul etmiyorlar. Hala inkarda ısrar ediyorlar” diye konuştu.

Dosyada, Diyadin Fırat ve Kasım Fırat, Şeyh Said’in mirasçıları olarak yer alıyor. Diyadin Fırat, aile olarak mahkemeden 3 talepte bulunduklarını söyledi.

Diyadin Fırat o telepleri şöyle sıraladı:

"Birinci talebimiz bize Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarlarının yerini söyleyip, bize teslim etmeleri ve üzerinde bir mezarlık yapmamıza izin vermeleridir. İkincisi, Şeyh Said vasiyetinde şöyle der: Param maliye yönetimi aracılığıyla vezneye teslim edildi. Bunun belgesi de olabilir.  Ne kadar parasının teslim edildiğini bilmek istiyoruz? Üçüncüsü çocukları ve varisleri için vasiyet yazmış, Vasiyetnamesinin de bize verilmesini istiyoruz.”

Açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemenin kararını, davanın görülmesinden itibaren en geç 15 gün içinde vermesi gerekiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kayıp Rojin Kabaiş’in babası Rûdaw’a konuştu. / Video alıntısı / Rûdaw

Kayıp Rojin Kabaiş’in babası Rûdaw’a konuştu: Kimseyle sorunu yoktu, kimseden şüphelenmiyoruz

Baba Nizamettin Kabaiş kızını 3-4 gün önce Diyarbakır'dan kendisinin bizzat okula getirdiğini ve hiçbir sorun yaşamadığını, herhangi bir sorunu olsa dahi bunu annesiyle, kız kardeşiyle ya da kendisi ile paylaşacağını söyledi.