CHP: Montrö Sözleşmesi’ne sıkı sıkıya bağlı kalınmalı

25-02-2022
Rûdaw
Etiketler Faik Öztrak CHP Montrö Sözleşmesi Ukrayna Rusya
A+ A-

Haber Merkezi - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bir kez daha güdeme gelen Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini söyledi.  Öztrak, “Hükümetin Montrö’nün delinmesine yol açacak Kanal İstanbul Projesi’nden vazgeçtiğini derhal kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz” dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak dün toplanan olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu toplantısına ilişkin, "Merkez Yönetim Kurulumuz, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin hukuki ve insani bakımdan kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, askeri harekatın derhal durdurulması, diplomatik müzakerelere hemen başlanmasının gerekliliğine işaret etti” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu parti liderleriyle görüştü

Gelişmeler üzerine dün Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisinin genel başkanlarıyla telefonda bir durum değerlendirmesi yaptığını bildiren Öztrak, ancak iktidarın Meclis’i bilgilendirmek için hiç kimseyi yollamadığını söyledi.

“Rus ordusunun hükümeti değiştirmesi kabul edilemez”

Faik Öztrak, “Merkez Yönetim Kurulumuz, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin hukuki ve insani bakımdan kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, askeri harekatın derhal durdurulması, diplomatik müzakerelere hemen başlanmasının gerekliliğine işaret etti. Rus ordusunun Kiev'e girip demokratik usullerle seçilmiş bir hükümeti değiştirmesi kabul edilemez olduğunu belirtti” diye konuştu.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ve uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı kalınması gereğinin altını bir kez daha çizdiklerini belirten Öztrak, şunları kaydetti:

"Bugün, ne yazık ki, 80 yaşındaki emekli amiraller, 'Montrö Sözleşmesi'nin tüm maddelerine sahip çıkılsın.' dediler diye halen mahkeme kapılarında süründürülüyorlar. Hükümete 'Bu ayıba derhal son verin.' diyoruz. Biz, Türkiye'nin boğazlar hukukunu bugüne kadar uyguladığı gibi itidal içinde uygulaması gerektiğini bir defa daha hatırlatıyoruz. Montrö’nün anahtarının ve sözleşmeyi yorumlama yetkisinin, bugüne kadar olduğu gibi bu günden sonra da Türkiye’de olduğunun tartışılamayacağını ifade ediyoruz. Hükümetin Montrö’nün delinmesine yol açacak Kanal İstanbul Projesi’nden vazgeçtiğini derhal kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz."

“Sarayın küçük ortağı Bahçeli'den matematik dersi alsın”

Faik Öztrak, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun S400'ler konusundaki karşılıklı sözlerini hatırlattığı belirtilerek değerlendirmesi sorulan Faik Öztrak, "Genel Başkan'ımız defalarca 'S400'leri aldıysanız aktivite edin' dedi. Edebildiler mi? Edemediler. Sonucunda dünyanın en pahalı hurdalığı bizde oldu. Şimdi AK Parti Grup Başkanvekili bu hesabı sorabiliyorsa bir saraya sorsun bakalım. Kendisine bu soruyu sormadan evvel tavsiyem, sarayın küçük ortağı Sayın Bahçeli'den biraz matematik dersi almasıdır" ifadesini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli