Rûdaw 'dağların başkenti' Hakkari’de: Merga Butan cazibe merkezi oldu

25-01-2024
Programın tamamını izleyebilirsiniz
Programın tamamını izleyebilirsiniz
Etiketler Hakkari Merga Butan Kayak Merkezi Kar Yüksekova Hakkari kültürü Kayak
A+ A-

Hakkari (Rûdaw) – “Dağların kenti, başkenti” olarak bilinen Hakkari, yüksek rakımlı dağları ve kış aylarında yer yer 5 metreyi bulan kar yağışıyla ünlü.

Hakkari’de Merga Butan Kayak Merkezi, her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kayak merkezi, son dönemde çok sayıda turistin ziyaret etmesiyle bir "cazibe merkezi" olmuş durumda.

Kayak merkezi kent ekonomisi için son derece kritik bir öneme sahip. 2 bin 800 metre rakımlı merkez, kentten 12 kilometre uzaklıkta.

Merkezde 120 yataklı otelle birlikte bir restoran da bulunuyor ve böylece kayakseverler merkezde de konaklayabiliyor.

Kayak merkezi Hakkari’nin en büyük spor projesi olma unvanına sahip. Hakkari’nin yanı sıra başta en büyük ilçesi Yüksekova olmak üzere, çevre kentlerden ve diğer illerden de çok sayıda kişi merkezi ziyaret ederek kayak yapıyor.

Rûdaw “Dağların kenti” Hakkari’de

Rûdaw, Merga Butan Kayak Merkezi’ne dikkat çekmek ve tanıtmak adına bugünkü "Bakur" bültenini merkezden yaptı.

Rûdaw sunucusu Hevidar Zana, kendisiyle birlikte giden Rûdaw ekibi ile birlikte bülteni merkezde sundu.

Turizm şirketi sahibi Erdinç Düzen, Rûdaw muhabiri Şevket Herki’ye merkeze dair şunları söyledi:

“Bugün yaklaşık 40 turist getirdik. Yüksekova, Şemdinli, Van ve Şırnak’tan halk geldi.

Merga Butan, halkın ücretsiz bir şekilde kayak yapabileceği bir yer.”

“Böyle bir yer olduğu için çok şanslıyız”

Turist Murat Çiftçi ise şöyle konuştu:

“Uzun süre sonra böyle bir şey yapıldı. Halkımız için turizm için çok önemli.

Biz böyle bir yer olduğu için çok şanslıyız. Aynı zamanda ücretsiz. Ama bazı eksikleri var; uzakta ve az servis bulunuyor. Herkes gelemiyor ve kayak aletleri de az.”

“Dağlar çok heybetli”

Meryem Karadağ da Adana’dan olduğunu belirterek “Biz aile olarak geldik. Yolda çok yüksek dağlar gördük, hepsi karla kaplı. Gerçekten dağlar çok heybetli. Burada her şey çok güzel. Adana’daki sıcaktan sonra böyle bir yere gelmek çok güzel” dedi.

“Buradaki kar, dünyanın hiçbir yerinde yok”

Hakkari Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (CİSAD) üyesi Adnan Raufoğlu da bültene katılarak dernek hakkında şunları söyledi:

“Biz dağcıyız ve Hakkari’yi tanıtıyoruz. Biz burada da kayak yapıyoruz. Buradaki kar, dünyanın hiçbir yerinde yok. Kayak için çok ideal bir kar. Buradaki kar kalın ve erken erimiyor.

Haftasonları her yerden turist geliyor ve burası çok kalabalık oluyor. Kayak bilmeyenler de buraya gelebilir. Onlar için de öğrenme fırsatı oluyor. Burada her şey var.”

Bu arada Merga Butan Kayak Merkezi’ne Kürdistan Bölgesi’nden de turistlerin gittiğini de not etmek gerekiyor.

Öte yandan turizm acenteleri her iki tarafın gidiş gelişleri kolaylaştırmasını istiyor.

CİSAD’dan Nazlı Temel, derneklerinde 100 kadın üyenin olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Hakkari ve karı çok güzel. Aileler çocuklarıyla birlikte buraya gelebilir ve güzel bir vakit geçirebilirler. Aileler için otel ve restoranlar bulunuyor. Her türlü imkan var.”

 

“Hazirana kadar kayak yapılabiliyor”

CİSAD’dan Esat Kılıç ise kentteki pek çok dağa tırmandığını belirterek şunları dile getirdi:

“Sümbül Dağı’nın zirvesine üç defa çıktım, iki kere Reşko Dağı’nın zirvesine çıktım; ki orası Türkiye’nin ikinci en yüksek noktası.

Hakkari dağlarında çok sayıda kuş türü bulunuyor. Sadece Sümbül’de beyaz keklik gördüm ve orası 3 bin metre yükseklikte.

Hakkari’de dağların bazılarında Haziran ayına kadar kar duruyor. Hazirana kadar kayak yapılabiliyor.”

Turizm şirketi olan Yavuz Tosun ise bültene konuk oldu ve sektöre dair konuştu. Hakkari’nin önemli bir turizm kenti olduğunu belirten Tosun, şunları söyledi:

“Turistlerin en çok gidip gördüğü yer Cilo Dağları, Sat gölleri, Berçelan, kayak merkezi. Türkiye’nin metropollerinden, Kürdistan Bölgesi’nden ve İran’dan turist geliyor.

Turistler geliyor ve biz onları gezdiriyoruz. Bazen yollar kötü olabiliyor, fakat onların da en kısa sürede yapılmasını umuyoruz.”

“Hakkari ile Duhok’un valilerinin bir araya gelmesini istiyoruz”

Tosun aynı zamanda Kürdistan Bölgesi ile Hakkari arasında turizm turları olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Orası bize turist gönderiyor. Ancak sınır kapılarından şikayetçiyiz. Biz Hakkari ile Duhok’un valilerinin bir araya gelmesini ve toplantı yapmasını istiyoruz. Vize sorunu çözülsün istiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nden yapılan başvurularda 3 aya kadar vize çıkmıyor.

Üzümlü-Serzer sınır kapısında da araçlar çok fazla bekliyor. Turistlerin kapıda çok kalmasını istemiyoruz.

İbrahim Halil-Habur sınır kapısında sorun çözüldü, turistlerin yolu ayrıldı. Üzümlü’deki sorunun da böyle çözülmesini istiyoruz.”

“Uludağ ve Palandöken’de ne varsa burada da var”

Yüksekova Ticaret Odası Meclis Üyesi Zeki Gürdal ise Mega Butan’daki merkezin kalitesine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bursa-Uludağ’da ve Erzurum-Palandöken’deki kayak merkezlerinde ne varsa burada da var. Pistlerimiz, bantlarımız, otelimiz ve kafelerimizin tamamı beş yıldızlı. Aynı zamanda çok daha ucuz.

Üzümlü-Serzer ve Derecik-Zet sınır kapılarında bazı sorunlar söz konusu. Yüksekova Ticaret Odası olarak bu konu üzerinde duruyoruz.

Sorunlar iki taraftan kaynaklı ancak çözüleceklerine dair bize söz verildi. Erbil Valisi Umid Xoşnaw ve Duhok Valisi Eli Teter’in sorunların çözümü için bizimle iletişime geçmesini istiyoruz.

Derecik’teki sınır kapısında şu anda araçların geçişi yok. Geçişlerin sağlanmasını istiyoruz. Bizim için araçların gelmesi anlamında bir sorun yok. Ancak Kürdistan Bölgesi tarafında sorun var ve Xoşnaw’ın bunu çözmesini arzu ediyoruz.”

Hakkari’nin yemekleri

Hakkari, öte yandan yemek kültürü anlamında da oldukça zengin.

Çok sayıda özgün yemeğe sahip olan Hakkari’de “keledoş, qiris, doxabe, sengeser, çortî, tirşika çeliya û gulul” gibi yemekler öne çıkıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli