Sendikalar: Kürtçe anadilde eğitim önündeki yasal engeller kaldırılmalı

25-01-2022
Şevket Herki
Eğitim-Sen Genel Sekreteri İkram Atabay ve Alternatif ve Çözüm Derneği Başkanı Mehmet Yıldız
Eğitim-Sen Genel Sekreteri İkram Atabay ve Alternatif ve Çözüm Derneği Başkanı Mehmet Yıldız
Etiketler Eğitim-Sen Kürtçe Seçmeli Ders Alternatif ve Çözüm Derneği
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de ortaokullarda okutulacak seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçenin tercih edilmesi için yürütülen kampanyalar devam ederken, sendikalar da Kürtçe anadilde eğitim hakkının anayasal düzenleme ile garanti altına alınmasını istiyor.

Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta dereceli okullarda 2012'de müfredata alınan Kürtçe seçmeli ders için bu yıl ciddi kampanyalar yapılıyor. Bu kapsamda değişik kurumlar, milletvekilleri, yazar ve aydınlar Kürtçe’nin seçmeli ders olarak tercih edilmesi için ebeveynlere ve öğrencilere çağrı yapıyor.

Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi çağrısına destek veren sendikalar ise, Kürtçe anadilde eğitim hakkının anayasal güvenceye kavuşturulması çağrısında bulunuyor.

Bu konudaki en büyük engel ise, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42’inci Maddesindeki, “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" hükmü.

Türkiye genelindeki en büyük eğitim sendikalarından biri olan ve 81 ilde 100 şubesi ve 114 bin üyesi olan Eğitim-Sen, Kürtçe anadilde eğitim hakkının anayasada yer edinmesi için ilgili maddelerde değişiklik yapılması önerisinde bulunuyor.  

Rûdaw’a konuşan Eğitim-Sen Genel Sekreteri İkram Atabay, “Bu konuda anayasada gerekli değişiklikler yapılmalı. Biz insani bir haktan söz ediyoruz ve bu yüzden anayasada yer edinmeli. Her çocuk kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip olmalı” dedi.

Bu yıl, Kürt dili gönüllüleri ve aktivistlerin sosyal medya üzerinden başlattığı kampanyaya birçok farklı parti ve siyasetçilerden de destek geldi. Sendika ve kurumlar, oluşan bu olumlu atmosferin değerlendirilmesi ve konunun Meclise getirilmesi görüşünü savunuyor.

Alternatif ve Çözüm Derneği Başkanı Mehmet Yıldız da, “Bu konuda duyarlılık oluşturmak için tanıdığımız herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Herkes bir birini bilgilendirebilir. Ayrıca sosyal medya üzerinden de gündemi sıcak tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 3 Ocak’ta başladı.

Öğrenciler, 7 Şubat’a kadar seçmeli dersler arasında yer alan yaşayan diller ve lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerini de tercih edebilecek.

Bu yıl yürütülen kampanyalar neticesinde Kürtçe seçmeli dersleri tercih edenlerin sayısının diğer yıllara oranla daha çok olması bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli