Abdullah Öcalan’la görüşmeden ilk mesaj geldi

Haber Merkezi – Abdullah Öcalan, 43 ay sonra yeğeni DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ile yaptığı görüşmede, "Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim" mesajı verdi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Abdullah Öcalan, dün Ömer Öcalan ile görüştü. Ömer Öcalan, görüşmeyi X hesabından duyurdu.

Ömer Öcalan, "23 Ekim tarihinde İmralı Ada Hapishanesi’de Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdim. Bu ziyaret aile görüşmesi kapsamında gerçekleşti. Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: 'Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.' Sağlığı iyiydi ve herkese çok selamı vardı” dedi.

Öte yandan gazeteci Abdülkadir Selvi de PKK lideri Abdullah Öcalan ile DEM Parti milletvekili Ömer Öcalan'ın İmralı’da

Abdülkadir Selvi bugün kaleme aldığı köşe yazısında, DEM Parti Urfa milletvekili Ömer Öcalan'ın İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüştüğü bilgisini paylaştı.

Selvi, 43 ay sonra ilk kez gerçekleştirilen görüşmenin detayları hakkında mesajlara yer verdi.

Selvi’nin yazısı şöyle:

“En son Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, 12 Ağustos 2019 tarihinde İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmüştü. 43 aydır Öcalan’ın görüşme yapmasına izin verilmiyordu.

Öcalan’ın yeğeni DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, dün İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüştü. Saat 11.00’de başlayan görüşme öğleden sonra devam etti. Görüşmenin 2 saat sürdüğü öğrenildi.

Başvuruda bulunmuştu

Ömer Öcalan, 14 Ağustos 2024 tarihinde Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak Abdullah Öcalan ile görüşme talebinde bulunmuştu. Ömer Öcalan başvurusunu aile adına yapmış ve “Yeğen olarak 16 Ağustos 2024 tarihinde sayın Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmek istiyorum” demişti.

Öcalan’ın avukatları da görüşme talebinde bulunmuştu. Ancak yapılan değerlendirme sonucunda Ömer Öcalan’ın görüşmesine izin verildi. Ömer Öcalan, dün hazırlanan bir feribotla İmralı Adası’na geçerek Abdullah Öcalan’la görüştü.

22 Ekim tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından Ömer Öcalan’a, İmralı’ya gitme başvurusunun kabul edildiği bilgisi iletildi. Adanın şartları nedeniyle Ömer Öcalan’ın, çarşamba günü Bursa’nın Mudanya ilçesindeki askeri iskelede hazır bulunması istendi.

Ömer Öcalan dün sabah saatlerinde Mudanya İskelesi’ne yanaşan bir feribotla alınarak İmralı’ya götürüldü. Ömer Öcalan ile Abdullah Öcalan’ın görüşmesinin saat 11.00’de başladığı ve öğleden sonraya kadar devam ettiği ifade edildi. 43 ay sonra gerçekleşen bu görüşmede Öcalan’ın hangi mesajları verdiği merak konusu oldu.

Öcalan’dan olumlu mesaj

Öcalan’ın Bahçeli’nin çağrısına karşı takınacağı tavır sürecin ilerlemesi açısından önemli olarak görülüyor.

Abdullah Öcalan’ın, Ömer Öcalan’la yaptığı görüşmede tecrit koşulları ortadan kaldırıldığı ve haberleşme imkânı sağlandığı taktirde silahların bırakılması konusunda bir rol oynayabileceği mesajını verdiği söyleniyor. Öcalan’ın “Tarihi sorumluluğumu yerine getirmeye hazırım. Örgüte silah bırakma çağrısı yapacağım” dediği ifade ediliyor.

MHP lideri Bahçeli’nin gündeme getirdiği, “Umut hakkı” düzenlemesinin de Öcalan açısından teşvik edici olduğu ifade ediliyor.

Öcalan’ın, bir süre önce, “Buradan tabutla çıkmak istemiyorum” dediği ifade ediliyor.

Kandil ne yapacak

Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan’la görüşmesinde silahların bırakılması ve yeni bir süreç başlatılması konusunda rol üstleneceği mesajı verdiği ifade ediliyor.  Ama Öcalan’ın bu mesajına Kandil’in ne yanıt vereceği ise merak konusu oldu.

2013 yılında Nevruz Bayramı’nda Diyarbakır meydanında on binlerce insanın huzurunda okunan açıklamasında Abdullah Öcalan, silahların bırakılması ve demokratik siyaset yapılması çağrısı yapmıştı. Ancak Kandil, Hendek savaşları ve tek yanlı savaş sürecinin başladığını ilan ederek, süreci sabote etmiş ve çözüm sürecinin akamete uğratılmasını sağlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’nin yaklaşan dış tehlikeleri dikkate alarak yaptıkları çağrı üzerine Kürt sorununun çözümünde yeni bir iklim oluştu. PKK lideri Öcalan’ın da çağrısı etkili olursa PKK’nın silah bırakması gündeme gelebilir.

Tüm bu çabalara rağmen Kandil yine silahlı mücadeleyi sürdürme kararı alır, Öcalan’ın çabaları da yetersiz kalırsa, İsrail ve ABD’nin kışkırtmaları sonucunda Suriye’de PKK’ya bir uydu yapılanma kurdurma ihtimali doğarsa Türkiye’nin buna karşılığının çok sert olacağı biliniyor. Eğer tüm bu çabalar boşa çıkar ve Suriye’de bir fiili durum yaratılmak istenirse kapsamlı, güçlü ve şaşırtıcı bir sınır ötesi operasyon kaçınılmaz olacak.”