PSK: MED-DER ve Payiz Kitapevi’ne yapılan saldırıyı şiddetle protesto ediyoruz

24-09-2024
Rûdaw
Etiketler PSK MED-DER Polis baskını Protesto Kür5tçe Kürtçe
A+ A-

Haber Merkezi - Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), polisin bugün Diyarbakır’da, 2017 yılından bu yana Kürtçe dersler veren MED-DER ve Kürtçe kitaplar satan Payiz Kitabevi’ne baskın yaparak çok sayıda kişiyi gözaltına almasını kınadı.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), operasyonla ilgili “Dilimiz kimliğimizdir” başlıklı bir açıklama yaptı.

Operasyonun Kürt dilini hedef alan uygulamaların bir parçası olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Güvenlik güçlerinin, Diyarbekir’de, 2017 yılından bu yana Kürdçe dersler veren MED-DER ve Kürdçe kitapların satıldığı Payiz Kitabevine baskın yapması ve bir kısım yöneticileri ile ders veren öğretmenlerini gözaltına alması, devletin Kürd dili ve kültürüne yönelik saldırılarının son halkasıdır.

MED-DER ve Payiz Kitapevine yapılan saldırı, belediyelerin yollara yazdıkları Kürdçe uyarılarının güvenlik güçlerince silinmesini, düğünlerde Kürdçe türküler eşliğinde halay çekenlerin gözaltına alınmasını, Kürdçe müzik dinleyen ve konuşanlara yönelik giderek artan ırkçı saldırıları takip etmektedir.

Bu ve benzeri uygulamalar, sadece Kürd dili ve kültürüne olan tahammülsüzlüğü göstermiyor. Aynı zamanda Türk devletinin, kuruluşundan itibaren devreye soktuğu Kürd dili ve kültürünü inkar ve asimile etme politikasını ortaya koyuyor.

MED-DER ve Payiz Kitapevi’ne yapılan saldırıyı şiddetle protesto ediyoruz.

Gözaltına alınanlar hemen serbest bırakılmalıdır.

Bir kez daha tüm yurtsever siyasi partileri, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını, Kürd dili ve kültürüne yönelik saldırıları karşı el ele vermeye çağırıyoruz.

Dilimiz kimliğimizdir.

Dilimizi koruyup geliştirmek hepimizin görevidir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli