Çanakkale'deki orman yangını 3. gününde: Köylüler felaketi anlattı

24-08-2023
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Çanakkale Orman Yangını İbrahim Yumaklı
A+ A-

Çanakkale (Rûdaw) - Çanakkale'de geniş bir alanda etkili olan orman yangını nedeniyle 11 köy boşaltıldı. Binlerce dönüm ormanlık arazi, tarla ve meyve bahçesinin zarar gördüğü yangına, gece boyunca havadan ve karadan müdahale edildi. Bölge sakinleri yaşanan felaketi Rûdaw’a anlattı.

Çanakkale Damyeri mevkiinde Salı günü öğlen saatlerinde çıkan orman yangını sürüyor. Alevler geniş alanda etkili oluyor. Yangına havadan ve karadan müdahale ediyor.

Toplam 11 köyün tahliye edildiği bölgede yaklaşık 1250 kişi güvenli alanlara götürüldü. Ancak Ulupınar ve Yağcılar köyünde 9 ev yandı. Yağcılar sakinleri büyük mağduriyet yaşadı. Tarım aletleri, tarlalar ve meyve bahçeleri kül oldu.

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden Cemalettin Tezcan, “Köyümüzde 4-5 tane ev tamamen yandı. Bir çok hayvan telef oldu ve daha hiç bir tespit yapılamadı. Kimisi keçisini, koyununu dağa kaçırdı, kimisinin ineği, buzağısı yandı. Benim de damlar ve zeytinliklerim yandı” dedi.

Çanakkale merkezine yakın bir bölgede başlayan yangın kısa sürede 25 kilometrelik bir alana yayıldı. Bin 500 hektardan fazla ormanlık arazi yandı. Yangına 8 uçak, 26 helikopter, 2 bin 700'ye yakın personel ile 639 araözöz ve iş makinesi müdahale ediyor. Ancak rüzgarın şiddeti işi zorlaştırıyor.

Bölge sakinlerinden Naim Demir, “Yangının çıktığı yer buraya 20 kilometre uzakta ama ateşin buraya ulaşması 2 saati bulmadı. Dün fırtına çok fazlaydı, bugün daha iyi” dedi.

Resmi açıklamalara göre yangında hayatını kaybeden olmadı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangını kontrol altına alabilmek için müdahalenin gece boyunca devam edeceğini aktardı.

Gazetecilere konuşan Yumaklı, yaklaşık 1500 hektarlık bir alanda parça parça yangınlar olduğunu, alevlerin etrafını çevirdiklerini ve genişleme ihtimalinin olmadığını söylediği.

Yumaklı, "Şu anda onlardan biri ve en sonuncusundayız. Rüzgar hızı saatte 60 kilometrenin de üzerine çıktı. Şu anda bulunduğumuz lokasyonda o rüzgarın da hızıyla (yangın) enerjisini de toplayarak içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek” dedi.

Çanakkale'deki yangınlar nedeniyle Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiği durdurulmuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin saat 22.00’den itibaren kuzey güney tek yön olarak açılması planlanmaktadır" açıklaması yaptı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de bin 800 orman yangını çıktı ve 142 bin hektar orman yandı. Bu yıl uyarılara ve artan tedbirlere rağmen aynı tehlike devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli