Dersimli hasta tutuklunun annesi oturma eylemi başlattı: Oğlum ölmesin

24-08-2022
Kosar Osman
Etiketler Ekim Polat Songül İlker Hasta tutuklular Gezi Olayları
A+ A-

Haber Merkezi –  Gezi Davası’nda tutuklanan Dersimli ağır hasta tutuklu Ekim Polat’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Cezaevinde açlık grevine başlayan Polat’ın annesi Songül İlker de oğlu için Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi önünde oturma eylemi başlattı.

21 gündür açlık grevinde olan Ekim Polat'ın annesi Songül İlker, 9 gün önce Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi önünde  oturma eylemi başlattı.  

İstanbul’da 2016 yılındaki Gezi Parkı Olayları ve bazı protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Ekim Polat, “Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) yöneticiliği” suçlaması  ile 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ekim Polat tutuklandığında 19 yaşındaydı. Şu an 24 yaşında olan Polat  jigantizm hastası. Bu yüzden beynindeki tümörden kaynaklı  gövdesi büyürken kemikleri eriyor. Görme kaybı ve böbrek yetmezliği başlayan Polat ameliyat olmaması halinde felç olma riski taşıyor. Ancak, annesinin anlattığına göre, Ekim Polat bir çok hasta tutuklu gibi tedavi edilmiyor.

"Oğlum ölmesin diye oturma eylemi başlattım"

Rûdaw’a konuşan anne Songül İlker oğlunun “çeşitli gerekçelerle” tedavi edilmemesini protesto etmek amacıyla Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi  önünde oturma eylemi başlattığını söyledi. Anne İlker, “Tedavisi önündeki engeller kaldırılsın, bir an önce tedavi edilsin ve oğlum ölmesin diye oturma eylemi başlattım” dedi.

Ekim Polat, tutukluluğunun ilk 1 buçuk yılını Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçirdikten sonra, ilk olarak Bandırma’ya, sonrasında Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’ne ve ardından Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilmişti.

Ciddi tedavi isteyen Ekim, ağır hasta olmasına rağmen 21 gündür açlık grevinde.

"Ben bu gerçeği bu yıl öğrendim"

Ekim Polat’ın hastalığı halk dilinde “dev adam” olarak biliniyor.  Anne İlker, 2016’da tutuklandığında Çapa Tıp’ta hastalığın tespit edildiğini ve doktorun tüm ısrarına rağmen “askeri personel yetersizliği” gerekçe gösterilerek hastaneye yatırılmasına izin verilmediğini belirtti.

Songül İlker oğlunun tedavi hakkının engellemesini bu yıl öğrendiğini belirterek, “Ben bu gerçeği bu yıl öğrendim. Raporlar elimize geç ulaştı” dedi.

Bilimsel adı Jigantizm olan hastalığı raporlanan Ekim Polat’ın beyinde oluşan tümör bütün organlara zarar vermeye başladı. Anne İlker, oğlunda görme kaybı ve böbrek yetmezliği başladığını dile getirdi.

"Cezaevi psikolojik işkence uyguluyor"

İlker, oğlunun cezaevi yönetimi tarafından “işbirliği ve ajanlık yapması” yönünde psikolojik işkence gördüğünü, Polat'ın bu durumu ve tedavi edilmemesini protesto etmek için 21 gün önce açlık grevine başladığını söyledi.

Songül İlker “Müdür Ali Rıza Yıldırım sürekli işbirliği ve ajanlık dayatmasında bulunuyor. İşlemediği suçları ona yıkmaya çalışıyorlar. Oğlum haksız yere 24 yıl ceza aldı. Ekim işlemediği bir suçu kabul etmediği için bedenini açlığa yatırdı” ifadelerini kullandı.

Oğlunun felç riski olduğunu ve bir an önce ameliyat olması gerektiğini belirten İlker şu çağrıda bulundu:

“Ben bir anneyim. Oğlumun üç aylık bir ömrü var. Ameliyat olmazsa kanser ve felç oma riski çok yüksek. Şu anda kanser mi bunu bilmiyoruz. Sağlık raporları bizden gizleniyor. Oğlumu öldürüyorlar benim de izlememi istiyorlar, ben oğlumun ölmesini istemiyorum. Cezaevlerinden cenaze çıkmaması hasta tutsaklar ve Ekim için herkesin itiraz etmesi gerekiyor.”

Songül İlker, oğlunun işlemediği suçlardan haksız yere yargılandığını ve  ceza aldığını belirterek, “Ekim’i yargılayan iki mahkeme heyeti cemaat iddiası ile tutuklandı. Ama mahkeme Heyeti’ne saygısızlıktan da ceza verildi” sözleri ile tepki gösterdi.

Songül İlker daha önce de Rûdaw'a konuşmuştu. 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli