CHP’den 'basın özgürlüğü' raporu: 6 ayda 23 gazeteci tutuklandı

24-07-2022
Etiketler Basın Özgürlüğü Türkiye CHP Utku Çakırözer
A+ A-

Haber Merkezi - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı altı aylık “Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, bu süre zarfında gazeteciler 350 kez hakim karşısına çıkarken, 56 gazeteci gözaltına alındı, 23 gazeteci tutuklandı. Onlarca haber sitesi ile yüzlerce haber erişime engellendi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hazırladığı altı aylık “Basın Özgürlüğü Raporu’nu” 24 Temmuz “Basın Bayramı’nda” yayınladı.

Çakırözer’in hazırladığı rapora göre Türkiye’de yılın ilk 6 ayında gazeteciler 350 kez hakim karşısına çıkarken, 56 gazeteci gözaltına alındı, 23 gazeteci ise tutuklandı.

Çakırözer rapor hakkında yaptığı açıklamada, 19 Haziran’da Diyarbakır’da gözaltına alınan 21 gazeteciden 16’sının 39 gündür tutuklu olduğunu hatırlattı.

“Gazeteciler yılın ilk altı ayını saldırı, tehdit ve hedef gösterme nedeniyle büyük güvenlik riski altında geçirmek zorunda kaldı” diyen CHP’li vekil, Ses Kocaeli gazetesi imtiyaz sahibi Güngör Arslan’ın işyerinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Gazetecilerin haber takibi sırasında da polis şiddeti ve engellemesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Çakırözer, “Özellikle toplumsal olaylarda basın açıklamalarını, yurttaşın Anayasal hakkı olan protestoları takip eden gazetecilere izin verilmedi” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Yılın ilk altı ayında basın özgürlüğünü kısıtlayan temel uygulamalardan biri de erişim engellemeleri oldu. Etkin Haber, Yeni Demokrasi, Umut Gazetesi, Gazete Karınca, Avrupa Haber’inde aralarında bulunduğu onlarca internet sitesi, defalarca erişime engellendi. DW Türkçe ve Amerikanın Sesi web sitelerine lisans başvurularını yapmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirildi. Yılın ilk 6 ayında da yoğunluklu olarak yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, görevi suistimal, cinsel taciz haberlerine yönelik erişim engeli kararları getirildi” ifadelerini kullandı.

Çakırözer’in yayınladığı raporda ayrıca şu tespit yer aldı:

“Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü alanındaki vahim tablosu ortadayken Mayıs ayında AKP ve MHP ortaklığında Meclis’e yeni bir yasa teklifi gönderildi. ‘Dezenformasyonla mücadele’ gerekçe gösterilerek gönderilen yasa teklifi, gazetecileri ve sosyal medya kullanıcısı milyonlarca vatandaşı susturmak için yeni suç tanımları ve hapis cezaları öngörmekte. ‘Sansür yasası’ olarak adlandırılan yasa, Meclis Komisyonlarından geçirildikten sonra, iktidar tarafından tatil sonrasına bırakıldı. Kanunun Ekim ayında TBMM Genel Kuruluna getirilmesi planlanıyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli