Dersim'de dağ keçileri yola indi

24-06-2024
Ali Haydar Gözlü
Foto: Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Foto: Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw
Etiketler Dersim Xeç Dağ keçileri
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de sürü halinde tuz ihtiyaçlarını karşılamak için karayoluna inen dağ keçileri yolculuk yapanların ilgi odağı oluyor.

Dersim-Hozat karayolu üzerinde bulunan Demirkapı (Xeç) mevkiinde karayoluna inen kalabalık dağ keçisi sürüsü vatandaşların meraklı bakışları altında korkusuzca otlanıp tuz ihtiyacını gideriyor.

Her yıl yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tuz ihtiyacını karşılamak için karayoluna inen dağ keçileri güzel görüntülere sahne oluyor.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Yaban hayvan hayatının zengin olduğu Dersim'de sık sık görülen dağ keçileri, dağların yüksek kesimlerinden karayoluna kadar inerek araçlara ve vatandaşlara aldırış etmeden karayolunda tuz ihtiyacını karşılıyor.

Sürü halinde karayoluna inen dağ keçilerini gören kimi vatandaşlar hayvanları izlemenin keyfini yaşarken  kimileri de ilk kez yakından fotoğraflamanın keyfini yaşıyor.

Alevi inancında büyük bir önem taşıyan dağ keçileri Dersim'de kutsal kabul ediliyor.

Sevim Gürol, "Almanya'da yaşıyorum en son beş yıl önce geldim, doğduğumuz ve büyüdüğümüz topraklar. Dağ keçilerimizi kutsal keçilerimizi gördük. Eskiden hiç görmezdik bu dağ keçilerini, ancak şimdi su veriyorlar tuz veriyorlar. Hayvanların doğallığını bozmuşlar, tabiatın bozulmasından kaynaklı hayvanların doğallığı da bozulmuş"dedi.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Fatih Kaymaz, "Biz Adıyaman(Semsur) geldik ve yol üstünde bu dağ keçilerini gördük çok güzeller sevindik"diye konuştu.

Murat Kızıl, "Bu gördüklerimiz dağ keçileri, sürekli yola geliyorlar. İnsanlarımız tuz vermesinler bunlar yaban hayvanı olduğu için zarar görürler"ifadesini kullandı.

Ezgi Yılmaz, "Adıyaman Gerger'den geldik çok mutluyum bu dağları ve dağ keçilerini gördüğüm için, bir çok hayvan gördüm ve mutlu oldum burada da dağ keçileri var. Hepinizi çok seviyorum"dedi.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw 

Dersim Alevi inancında kutsal bir yere sahip olması nedeniyle avlanmaları yasak olan ve 'Hızır'ın Davarı' olarak bilinen dağ keçileri, bölge halkı tarafından korunuyor.

Yola tuz ve gıda bırakmamaları konusunda uyarılar yapılsa da kimi vatandaşlar bu uyarıyı dikkate almıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: AA

Kuşadası’nda evleri yangına yakın olan vatandaşlara tahliye çağrısı

İzmir’in Selçuk ilçe Pamucak mevkiinde başlayan orman yangını Aydın’ın Kuşadası ilçesine sıçradı. Kuşadası’nın Bayraklı Dede Mahallesi’nde orman alanına yakın ikamet eden vatandaşlardan, yetkililer tarafından yapılan uyarılarla can güvenlikleri nedeniyle konutlarını boşaltmaları istendi.