Öztürk Türkdoğan: Peker’in iddialarının soruşturulmasını isteyeceğiz

24-05-2021
Rûdaw
Öztürk Türkdoğan
Öztürk Türkdoğan
Etiketler Öztürk Türkdoğan Sedat Peker Faili Meçhul Cinayetler Süleyman Soylu
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in faili meçhul cinayetlerle ilgili ifşaları nedeniyle savcıların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Öztürk Türkdoğan, Sedat Peker’in faili meçhul cinayetlerle ilgili dile getirdiği iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sedat Peker'in faili meçhul cinayetlerle ilgili ifşaları nedeniyle savcıların harekete geçmesi gerektiğini belirten Türkdoğan, ancak organize suçlarla ilgili soruşturma yetkisinin İşleri Bakanlığı'nda olduğundan dolayı hakkında çeşitli iddialar ortaya atılan Süleyman Soylu hakkında bu nedenle dava açılamayacağını ifade etti.

Ankara'daki JİTEM davasında alınan yeniden yargılama kararına da değinen Türkdoğan, faili meçhul cinayet dosyalarını yakından takip ettiklerini, Sedat Peker'in son ifşalarının olgu ve delile dayanması bakımındam önemli olduğunu kaydetti.

Kıbrıs'ta faili meçhul cinayete kurban giden gazeteci Kutlu Adalı ve Uğur Mumcu cinayetlerine de değinen Öztürk Türkdoğan, soruşturma açılması gerektiğine işaret etti.

“Bu iddiaların ciddi olarak araştırılmasını isteyeceğiz”

Türkdoğan, şöyle devam etti:

“Sedat Peker'in ifşaları bizim için sürpriz değil. Ama yeni olgular ortaya sürüyor. Yeni olgular ortaya koyuyor. Biz konu bakımından zaten biliyorduk ama olgular bakımından önemli şeyler söylüyor, dikkatle izliyoruz, çünkü Türkiye'nin 90'lı yıllarını hatta şimdi günümüzdeki birçok karanlık olayının çözülmesini sağlayacak ipuçları veriyor. Bu durumda da insan hakları savunucuları olarak soruşturma açılmasını isteyeceğiz. Bu iddiaların ciddi olarak araştırılmasını isteyeceğiz. Zaten 90'lı yıllarda biliyorsunuz Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Susurluk kazasından sonra bir rapor hazırlamıştı. Rapor üzerine Mehmet Ağar çete reisi olmaktan, suç örgütü yönetmekten zaten yargılanmış ve mahkum olmuştu. O dönem şu soruyu sormuştuk. Ortada bir suç örgütü varsa bunların işlediği suçlar ne olacak? Soruşturmalar ağırdan alınmıştı, daha sonra 2000'li yıllarda savcılar cesaretli davrandılar ve Mehmet Ağar gibi insanlara çeşitli davalar açtılar. Biz bunlara faili belli davalar diyorduk.

‘Sedat Peker JİTEM davasında bu kişilerin ceza almasını sağlayacak yeni delillere işaret ediyor’

İşte o davalardan biri Ankara JİTEM davasıdır. 19 kişinin öldürülmesi ile ilgili bir dava. Mehmet Ağar’la birlikte 18 sanık var. Bunlar Ankara ve civarında öldürülen iş insanları, hukukçular, kamu görevlileri ile ilgili yargılandılar ve beraat ettirdiler. Ama biliyorsunuz hafta sonu öğrendik ki Bölge İdare Mahkemesi bu davayı bozmuş ve şimdi yargılama yeniden yapılacak. İşte Sedat Peker, belki de bu davada bu kişilerin ceza almasını sağlayacak yeni delillere işaret ediyor. Bu bakımdan bence önemli. Ayrıca çok sevgili rahmetli gazeteci Uğur Mumcu'nun öldürülmesi konusunda yeni açıklamalar yapılıyor mutlaka araştırılması gerekiyor. Kuzey Kıbrıs'ta gazeteci Kutlu Adalı’nın öldürülmesi ile ilgili yeni deliller ortaya serdi. Bunların tabii ki araştırılması lazım. Aslında bir nevi insan hakları savunucularının yıllardır  söylediği, daha somut, daha delile dayalı olarak ifade edilmesi bakımından önemli.

‘Hangi savcı sizi soruşturabilir?’

Şimdi tabii Peker, İçişleri Bakanı Soylu hakkında da ciddi iddialarda bulunuyor. Hükümet sessiz şu ana kadar. İçişleri Bakanı kendini savunan birkaç açıklama yaptı; fakat orada dikkatimizi bir şey çekti: Örgütlü suçlarla mücadelede İçişleri Bakanlığı bütün inisiyatifi ele almış. Cumhuriyet savcıları İçişleri Bakanlığı’nın onayı olmadan soruşturmaları yürütemiyorlar. O zaman şunu sormak gerekiyor: Sayın bakan siz o koltukta oturduğunuz sürece hangi savcı sizi soruşturabilir? Zaten kaldı ki dokunulmazlık kaldırılmadıkça bakan hakkında soruşturma açılamaz ki. Bu mümkün değil.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli