SEÇİM – Sandık güvenliği tartışılıyor

Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de genel seçimlerin yapılacağı 7 Haziran tarihi yaklaşırken, “sandık güvenliği” konusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

 

Seçimlerin güvenli bir şekilde yapılması, oy sayımında hile veya hata olmaması için siyasi parti müşahitlerinin yanısıra bazı gönüllü sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle yabancı gözlemciler seçimde görev alıyor.

 

Rûdaw’a konulan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Seçim güvenliğine ilişkin gözlem çalışmalarımız var. Bu çalışmalar yeni değil, her seçim bu görevi üstleniyoruz. Bu yıl da aynı görevi ifa etmek için seçim kuruluna başvurduk ancak başvurumuz reddedildi. Biz de Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunuduk. Ne olursa olsun bulunduğumuz her yerde gözlemci olacağız” dedi.

 

Ancak, seçimlere hile karıştırıldığı tartışmalarının her seçim döneminde ortaya çıktığını belirtenler de var.

 

Gazeteci Sedat Bozkurt, seçimde hile yapılmasının kolay bir şey olmadığını söyledi.

 

Bozkurt, “Her sandıkta, sonuçları kaydeden parti görevlileri vardır. Daha sonra bu kayıtları parti merkezlerine ulaştırırlar. Yani seçim sonuçları sadece Yüksek Seçim Kurulu’nda değil parti merkezlerinde de kayıt altına alınıyor” diye konuştu.

 

7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 50 kişilik bir heyetle, Avrupa Parlamentosu da 30 parlamenterle gözlemci olarak Türkiye’de bulunacak.